Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

«Πόλεμος» για το άνοιγμα της Αμμοχώστου: Τον χαβά τους οι Τούρκοι -Η αντίδραση της Λευκωσίας

Ακάθεκτη στους σχεδιασμούς της για την περίκλειστη από το 1974 πόλη της Αμμοχώστου προχωρά η Τουρκία, αυξάνοντας την πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και αυτήν προς τον Μουσταφά Ακιντζί εν όψει των εκλογών για ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπριών τον ερχόμενο Απρίλιο.

Απέναντι στις προκλήσεις αυτές, η Λευκωσία δηλώνει πως δεν θα μείνει με τα χέρια δεμένα, καταγγέλλοντας τις νέες δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, για το «άνοιγμα» της Αμμοχώστου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Οκτάι μιλούσε το βράδυ του Σαββάτου σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Για το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μετά το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να «κλείσει» ένα μέρος της μέχρι την εξεύρεση περιεκτικής λύσης, παρ’ ότι κανείς δεν αιτήθηκε εκείνης της περιοχής. Από την μια είπε ο κ. Οκτάι, εδώ και μισό αιώνα συνεχίζονται οι συνομιλίες για μια λύση και σε αυτό το διάστημα, οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μέλος της ΕΕ και δεν τους ασκήθηκε καμία πίεση για τη λύση, ενώ από την άλλη η τουρκοκυπριακή πλευρά άφησε τα Βαρώσια να ερημώσουν.

Η υπομονή της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι στις αδικίες που έχουν γίνει έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τον Φουάτ Οκτάι που πρόσθεσε: «σε κανένα θέμα η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζοντας τους σχεδιασμούς για διάνοιξη της πόλης – φάντασμα, τούρκοι αξιωματούχοι, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, επανέλαβε την τουρκική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία η περίκλειστη πόλη ανήκει στους Τουρκοκύπριους επικαλούμενος μελέτη των αρχείων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σε σχέση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο της UNFICYP, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αναφέρουν ότι το Βαρώσι πρέπει να μείνει κλειστό.


Αντίθετος ο Ακιντζί – Διαμαρτυρία οργανώσεων

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, πάντως εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του με τις κινήσεις της λεγόμενης κυβέρνησης και της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Σε δήλωσή του σημείωσε ότι η συζήτηση για την πόλη πρέπει να γίνει εντός του διεθνούς δικαίου και χωρίς αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σημείωσε ότι ο όποιος χειρισμός σε σχέση με την περίκλειστη πόλη πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, που δεν προσκλήθηκε και δεν παρέστη στην εκδήλωση, άφησε αιχμές για την χρονική συγκυρία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης, συνδέοντάς την με τις επερχόμενες εκλογές για ανάδειξη ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου έντονη ήταν και η αντίδραση τουρκοκυπριακών οργανώσεων και κινημάτων. Στην περιοχή της Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία σημαδεύτηκε από μικρής έντασης επεισόδια, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη.


Αντιδρούν οι Ελληνοκύπριοι

Στην εκδήλωση παρέστησαν και πολλοί Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι το 1974 εκδιώχτηκαν από τον τουρκικό στρατό.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο εποικισμός των Βαρωσίων θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού προβλήματος.

«Αφενός θα βάλουν βόμβα στις προοπτικές διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού, αφετέρου στην υποστήριξη των υποψηφιοτήτων του Τατάρ και του Οζερσάι» εν όψει των προεδρικών εκλογών στο Ψευδοκράτος, στις 12 Απριλίου.

«Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» λέει η Λευκωσία

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της Λευκωσίας σχετικά με το πιθανολογούμενο «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» διαμήνυσε χαρακτηριστικά, το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.



Τι προβλέπει το ψήφισμα του ΟΗΕ

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς της Αμμοχώστου προβλέπει ότι η περίκλειστη και αποκλεισμένη πόλη, η οποία βρίσκεται στα Κατεχόμενα, μπορεί να κατοικηθεί μόνο από τους «πραγματικούς κατοίκους της».

Η Αμμόχωστος παραμένει αποκλεισμένη και περίκλειστη, όπως ακριβώς ορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση «ανοίγματος» της πόλης.

Το ζήτημα, μάλιστα, είχε ανακινηθεί και τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας αλλά και την επαναβεβαίωση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου