Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πώς τρία παιδιά έκλεψαν το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου βάρους 100 κιλών

Τον Μάρτιο του 2017 τρεις νεαροί εισέβαλαν στο φημισμένο μουσείο Μπόντε του Βερολίνου και, έχοντας εκπονήσει σχέδιο που θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο, εξουδετέρωσαν όλα τα συστήματα ασφαλείας και έκλεψαν το μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου.

Πρόκειται για καναδικό κέρμα από χρυσό 24 καρατίων, διαμέτρου 53 εκατοστών και βάρους 100 κιλών, το αποκαλούμενο και «μεγάλο φύλλο σφενδάμου», που απεικονίζει τη μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ.

Υπάρχουν μόνο 5 νομίσματα αυτού του είδους τα οποία κόπηκαν στον Καναδά και ύστερα κατέληξαν στο μουσείο. Το νόμισμα είχε δημιουργηθεί το 2007 από την Royal Canadian Mint, και δόθηκε στο μουσείο ως δωρεά το 2010 από κάποιον ιδιώτη. Μάλιστα έχει μπει και στα βραβεία Guinness ως το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα του κόσμου.

Οι δύο άντρες, 23 και 21 ετών, καταδικάστηκαν σε 4 και μισό χρόνια φυλάκιση. Ο τρίτος άνδρας – φύλακας ασφαλείας κατά τη διάρκεια της ληστείας – και συνεργός τους, θα πρέπει να εκτίσει την ποινή των 3 χρόνων και τεσσάρων μηνών.

Ένας τέταρτος άνδρας που κατηγορήθηκε, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ανάκριση, σύμφωνα με το dpa. Oι τρεις άνδρες δικάστηκαν με το νόμο περί ανηλίκων με αποτέλεσμα η ετυμηγορία να εκδώσει μικρότερη χρονική διάρκεια φυλάκισης σε σχέση με αυτή που πρότειναν οι ανακριτές (από 5 μέχρι 7 χρόνια).

Η υπεράσπιση από τη μεριά της ζήτησε να πέσουν όλες οι κατηγορίες. Τρία χρόνια πριν, το απίστευτο αυτό νόμισμα -που φέρει την προσωπογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ -είχε κλαπεί από μουσείο στο κέντρο του Βερολίνου. Οι ληστές ήταν τόσο καλά διαβασμένοι που μπόρεσαν να απενεργοποιήσουν τον συναγερμό του μουσείου.

Οι τρεις άνδρες χρειάστηκαν μόνο μία σκάλα, ένα καροτσάκι μεταφοράς, καθώς και ένα αμάξι διαφυγής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις άνδρες τοποθέτησαν μια σκάλα ανάμεσα στις γραμμές του τραίνου και του παραθύρου του τρίτου ορόφου για να μπουν στο μουσείο. Έπειτα, έσπασαν ένα αλεξίσφαιρο γυάλινο κουτί και έκλεψαν το νόμισμα.

Η αστυνομία υποθέτει ότι χρησιμοποίησαν ένα καρότσι ή ένα σκειτμπορντ για να τσουλήσουν το νόμισμα. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη βρει το τεράστιο νόμισμα -μεγέθους όσο ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Η γερμανική αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες τεμάχισαν και έλιωσαν το γιγαντιαίο νόμισμα, για να το πουλήσουν ως καθαρό χρυσό.

Η τελική ετυμηγορία θα εκδοθεί στις 28 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου