Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Γαλλία, Βρετανία και Ισραήλ δίνουν το σήμα με χαλάρωση του lockdown

Την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση κλίνει προς την παράταση του lockdown, μία σειρά από χώρες κάνουν τα πρώτα βήματα για την χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ισραήλ, την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Γαλλία, όπως έκανε γνωστό το βράδυ της Τρίτης με διάγγελμα του, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Το Ισραήλ υπήρξε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον "δεύτερο γύρο" των lockdown, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ήδη από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα κρίθηκαν επιτυχημένα από την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς έπειτα από τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, αποφασίστηκε το σταδιακό άνοιγμα της χώρας.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών και εβδομάδων προβλέπει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, των μουσείων και των εμπορικών κέντρων. Την ερχόμενη Κυριακή οι μαθητές Δημοτικού θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, με τους μαθητές Γυμνασίου να ακολουθούν, όπως υπολογίζεται, στις 6 Δεκεμβρίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε γνωστό πως σχεδιάζει το άνοιγμα ορισμένων μουσείων, όπως του Μουσείου Τέχνης στο Τελ Αβίβ και 15 εμπορικών κέντρων, ενώ προγραμματίζεται και το άνοιγμα των υπαίθριων αγορών.

Όμως αυτό που θα κρίνει το συνολικό άνοιγμα της αγοράς, είναι η μετέπειτα πορεία των κρουσμάτων. Ισραηλινοί υπουργοί εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί για το άνοιγμα των σχολείων, δηλώνοντας πως μαθητές και δάσκαλοι θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ. Σύνθημα του ισραηλινού υπουργείου Παιδείας είναι πως «το μόνο που έχουν να κάνουν οι μαθητές είναι να ετοιμάσουν την σχολική τους τσάντα».

Αισιόδοξος ο Μακρόν

Η θεαματική πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν αυτή που οδήγησε τον Γάλλο πρόεδρο να ανακοινώσει, σε έκτακτο διάγγελμα του, το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου, με απώτερο σκοπό να ανοίξει η αγορά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο Μακρόν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τα ημερήσια κρούσματα θα περιοριστούν στα 5000, επισημαίνοντας την πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων από τα 60.000 στις 20.000.

Ο ίδιος επεσήμανε πως επιμέρους περιοριστικά μέτρα, όπως η βεβαίωση μετακίνησης θα διατηρηθούν, με την χαλάρωση του lockdown να ακολουθεί σταδιακά βήματα. Το πρώτο βήμα θα ξεκινήσει το προσεχές Σάββατο, που θα ανοίξει η αγορά μέχρι τις 21.00, με εξαίρεση την εστίαση και τα μπαρ, ενώ θα επεκταθεί στα 20 χιλιόμετρα η επιτρεπόμενη απόσταση των πολιτών, που μπορούν να μετακινηθούν για την προσωπική τους άσκηση. Από την στιγμή που παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων, θα ακολουθήσει το δεύτερο βήμα στις 15 Δεκεμβρίου.

Τότε προβλέπεται το άνοιγμα των μουσείων, των κινηματογράφων και των χώρων λατρείας, πάντα με περιορισμό χωρητικότητας ατόμων, με απώτερο σκοπό «να μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς βεβαίωση από περιφέρεια σε περιφέρεια και να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στα διάγγελμα του ο Μακρόν.

Ήταν το δραματικό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου στα τέλη Οκτωβρίου που είχε κάνει την αρχή για τον νέο γύρο των lockdown στην ΕΕ, υιοθετώντας "πολεμική ρητορική", αντίστοιχη με αυτήν του περασμένου Μαρτίου. Ακολούθησαν μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αυστρία, στην επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων, με την Μέρκελ να δηλώνει πως «αργήσαμε να καταφύγουμε στο lockdown».

Υπό πίεση ο Μπόρις Τζόνσον

Πριν τον Γάλλο πρόεδρο, είχε προηγηθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο οποίος ανακοίνωσε ένα σχέδιο τοπικών περιορισμών και ιχνηλάτισης των κρουσμάτων, που θα αντικαταστήσει από τις 2 Δεκεμβρίου τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο σύνολο της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για τους χειρισμούς του.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε επικριθεί έντονα διότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε ακολουθήσει την αμφιλεγόμενη πολιτική της "ανοσίας της αγέλης", την οποία εγκατέλειψε μετά την έξαρση των κρουσμάτων και την ίδια την προσωπική του περιπέτεια με τον ιό. Όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει και έντονες εσωκομματικές επικρίσεις, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που πίεζαν για χαλάρωση των μέτρων και ήδη φέρεται να αντιδρούν μέχρι και στο σχέδιο των τοπικών περιορισμών που παρουσίασε ο Άγγλος πρωθυπουργός.

Όμως στο, κατά τα άλλα αισιόδοξο διάγγελμα του, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, η φονικότητα του οποίου είναι πρόωρο να προβλεφθεί. Ένα "τρίτο κύμα" αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες προσδοκούν είτε σε ένα εμβόλιο, είτε σε μία οργανωμένη εφαρμογή της "ανοσίας της αγέλης" (έστω και αν δεν το ομολογούν δημοσίως), θεωρία που ακόμα και για κορυφαίους Έλληνες λοιμωξιολόξους «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται».
το είδαμε slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου