Πιο συγκεκριμένα, 97 φάλαινες πιλότοι και τρία δελφίνια έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλες 28 φάλαινες και τρία δελφίνια έπρεπε να υποβληθούν σε ευθανασία, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το Υπουργείο Διατήρησης (DoC) της Νέας Ζηλανδίας.
Τα νησιά Τσάταμ είναι κομμάτι της Νέας Ζηλανδίας, αλλά βρίσκονται 800 χιλιόμετρα ανατολικά, κάτι που καθυστέρησε την αποστολή για τη διάσωση των ζώων.
Το DoC ανέφερε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε μια «απομακρυσμένη παραλία» το Σαββατοκύριακο και ενημερώθηκε για αυτό την Κυριακή.
Η εκπρόσωπος βιοποικιλότητας του DoC, Τζέμα Ουέλτς, δήλωσε ότι λόγω της απομακρυσμένης θέσης και μιας διακοπής ρεύματος που καθιστούσε δύσκολη την επικοινωνία, οι φύλακες έφτασαν στο σημείο στις 3 μ.μ.Nearly 100 whales die after mass stranding in New Zealand https://t.co/PtYsFZ8id8 pic.twitter.com/gnAntojsGI
— CNA (@ChannelNewsAsia) November 25, 2020
Η Ουέλτς τόνισε επίσης ότι όσες φάλαινες ήταν ζωντανές «υποβλήθηκαν σε ευθανασία λόγω των άγριων καιρικών συνθηκών και της βεβαιότητας ότι υπήρχαν μεγάλοι λευκοί καρχαρίες στο νερό».
Ο Σαμ Γουίλντ, δύτης και φωτογράφος που ζει στα νησιά Τσάταμ, άκουσε για πρώτη φορά σχετικά με τις φάλαινες όταν οι αρχές συνέστησαν στους ντόπιους δύτες να βγουν από το νερό, λόγω του αυξημένου κινδύνου να βρεθούν σε αυτό λευκοί καρχαρίες.
Έβγαλε φωτογραφίες από τις νεκρές φάλαινες και περιέγραψε την όλη σκηνή ως «πολύ λυπηρή» και «συγκινητική».
Σύμφωνα με το DoC, το φαινόμενο γνωστό και ως «mass stranding», όταν δηλαδή θαλάσσια ζώα εξοκείλουν και βγαίνουν σε ρηχά νερά, είναι σύνηθες στα νησιά Τσάταμ. Εως και 1.000 ζώα πέθαναν με αυτόν τον τρόπο το 1918 – στο μεγαλύτερο «mass stranding» που έχει καταγραφεί ποτέ στις θάλασσες της Νέας Ζηλανδίας.
Συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το γιατί οι φάλαινες το κάνουν αυτό παραμένουν αόριστες, αλλά οι ασθένειες, τα σφάλματα πλοήγησης, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, οι παλίρροιες, η απειλή ενός αρπακτικού ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρούνται ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.
Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται επίσης, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, καθώς η θέρμανση των ωκεανών μετακινεί τα θηράματα των φαλαινών πιο κοντά στην ακτή και τις αναγκάζει να αναζητούν τροφή σε πιο ρηχά νερά.
Κατά μέσο όρο, πάνω από 300 δελφίνια και φάλαινες εξοκείλουν στις παραλίες της Νέας Ζηλανδίας κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις τοπικές αυτόχθονες φυλές, το φαινόμενο αυτό γίνεται συχνότερο και πολυπλοκότερο, κάτι που οδηγεί σε περισσότερους θανάτους.
το είδαμε travelestate.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου