Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Δημογραφικό: Το Αιγαίο αδειάζει1 Άλλα 10 νησιά χωρίς κατοίκους

Η βόμβα του δημογραφικού προβλήματος εξερραγη!
Το φυτίλι άναψε ο covid-19.
Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα.

Το ίδιο και οι αριθμοί…

Επί χρόνια οι διοικούντες ψέλλιζαν μόνο ευχολόγια και ουδείς πήρε γενναία μέτρα για την στήριξη της οικογένειας και κυρίως των νέων που σχεδίαζαν το μέλλον τους.

Η υπογεννητικότητα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο μιας ολέθριας εθνικής στρατηγικής, που άδειασε την ύπαιθρο και φόρτωσε τα αστικά κέντρα με τσιμέντα και ψυχές χωρίς βιώσιμη προοπτική.

Η κατάσταση πλέον-για πολλούς- είναι μη αναστρέψιμη!

Τα ντοκουμέντα εφιαλτικά.

ΑΔΕΙΑ ΝΗΣΙΑ

Σχίζα (Μεσσηνιακές Οινούσες), Τρίκερι (Αργοσαρωνικός) Τσουγκρια και Αδέλφι Αλοννήσου (Σποράδες) Λεβίθα, Διάπορος (Δωδεκάνησα) Πασάς (βορειοανατολικό Αιγαίο), είναι τα τελευταία νησιά που κυριολεκτικά έσβησαν από τον χάρτη, επειδή και οι τελευταίοι κάτοικοι τους απεβίωσαν η τα εγκατέλειψαν…
Είχαν προηγηθεί η Σάρια, η Συρνα, ο Άγιος Μηνάς, η Βελοπουλα, η Άτοκος, το Επτανήσιο, η Χρυσή και η Δριμα.

Μικροί παράδεισοι στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους, που για αιώνες φιλοξενούσαν λιγοστούς μεν, αλλά μόνιμους κάτοικους με τις οικογένειες τους.
Άλλα επτά νησιά έχουν μείνει με μια διμελή οικογένεια.

Δρακονερα, Μάκρη Εχινάδων, Σπάρτη Λευκάδας και Σκαντζουρα σε λίγο θα είναι και αυτές ακατοίκητες

Η Ελλάδα μικραίνει συρρικνώνεται και χάνεται…
Χωρίς κατοίκους είναι πλέον και τα νησιά Πιπερι, Σαπιεντζα, Προβατι, Άγιος Γεώργιος, Δασιά και Νιμος
Επίσης και οι τελευταίοι κάτοικοι έχουν φύγει και από τα νησιά Αντιψαρα, Σφακτηρία, Κουνούπι και Βρομωνας.
Ο πληθυσμός στο Αρχιπέλαγος έχει σημειώσει πτώση τα τελευταία χρόνια της τάξης του 25-30% με πτωτική προοπτική.

Τα ελληνικά νησιά που κινδυνεύουν τώρα με εγκατάλειψη και αφανισμό είναι τα έξης.

• Γαύδος 150 κατοικοι
• Γαϊδουρονήσι
• Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
• Περιστέρα 5
• Πιπέρι 2
• Δήλος 14
• Μακρόνησος 5
• Κάτω Κουφονήσι 60
• Ηρακλειά 151
• Ψέριμος 130
• Φαρμακονήσι 74
• Τέλενδος 54
• Αρκιοί 54

• Γυαλί 10
• Κίναρος 2
• Δοκός Ύδρας 43
• Καστός Λευκάδας 78
• Αντικύθηρα 44
• Αντίπαξοι 64

Τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα τελευταία.

Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί είναι πια μικρότεροι.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα την οποία η Πολιτεία η δεν έχει αντιληφθεί η δεν δίνει την δέουσα σημασία.

Οι βράχοι του Αιγαίου που άδειασαν από τους κατοίκους τους, σηματοδοτούσαν ουσιαστικά την ελληνικότητα και την κυριαρχία της περιοχής.

Η εγκατάλειψη τους, αποτέλεσμα πολύχρονης αδιαφορίας και στρεβλής πολιτικής, εγκυμονεί τεράστιους εθνικούς κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες.

Την ίδια ώρα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, παρατηρείται μια πληθυσμιακή έκρηξη.
Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης από 14 εκατ. που είναι σήμερα, το 2023 θα φτάσει τα 16,5!!!

Ο πληθυσμός της Σμύρνης, του μεγαλύτερου τουρκικού λιμανιού στο Αιγαίο, το 2023 θα φτάσει τα 4 εκατ.

Ο πληθυσμός του Αϊδινίου, που βρίσκεται στην περιοχή του Αιγαίου ανατολικά της Σμύρνης, το 2023 θα φτάσει το 1 εκατ.

Ο πληθυσμός της Μούγλας, απέναντι από τη Ρόδο, που πριν λίγες δεκαετίες ήταν μία άσημη κωμόπολη, το 2023 θα φτάσει τις 960.000.

Ο πληθυσμός της Προύσας, το 2023 θα φτάσει τα 3 εκατ..

Το Ντενιζλί, επίσης στη δυτική Τουρκία, το 2023 θα έχει πληθυσμό 1 εκατ.

Η Μαγνησία, δίπλα από τις ακτές του Αιγαίου, θα φτάσει το 2023 το 1,4 εκατ.

Το Κοτζαελί, στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης, θα έχει πληθυσμό 2 εκατομμύρια.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ «ΖΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ»

Αυτή η καλπάζουσα δημογραφική ανάπτυξη της Τουρκίας είναι σίγουρο πως θα έχει σοβαρότατες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αρκεί να αναλογιστούμε πως οι μελετητές υπολογίζουν ότι, σε λίγα χρόνια, η Τουρκία θα έχει πληθυσμό περίπου 100 εκατομμυρίων, με την πλειονότητά τους κάτω των 25 ετών να αναζητά ενεργά τους δικούς της «ζωτικούς» χώρους επιβίωσης.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Τουρκίας για την προς δυσμάς επέκτασή της, σύμφωνα με τα προκλητικά νέο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογαν , είναι η λεγόμενη θεωρία του «Ζωτικού Χώρου».

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και λίγο πριν από την εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία για πρώτη φορά είχε αρχίσει να διατυπώνει και να προβάλει τη λεγόμενη θεωρία του «Ζωτικού Χώρου», κυρίως όσον αφορά τον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά και σε προέκταση, στη συνέχεια, στα χωρικά ύδατα και τις γκρίζες ζώνες των εκατοντάδων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Έτσι, ένας από τους κυριότερους λόγους αμφισβήτησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας του Αιγαίου που προβάλλει η Τουρκία, είναι ότι ασφυκτιά στα σημερινά όρια.

Με αυτό το σκεπτικό έχει επινοήσει τη θεωρία αυτή, που θυμίζει την επεκτατική πολιτική της χιτλερικής Γερμανίας, δηλαδή την άμεση ανάγκη ύπαρξης κάποιου χώρου για να επεκταθεί η αυξανόμενη τουρκική οικονομία, αλλά και η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του Αιγαίου, όπου η Τουρκία ασφυκτιά από τη ραγδαία αυξανόμενη πληθυσμιακή έκρηξη.

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ


Η μέση Ελληνίδα πλέον δεν γεννά δύο παιδιά, που στατιστικά απαιτούνται ώστε να φέρει στη ζωή μία κόρη που θα την αντικαταστήσει.

Ο δείκτης γονιμότητας της μέσης Ελληνίδας έχει πέσει στα 1,3 παιδιά, όταν τη δεκαετία του 1960 βρισκόταν στα 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, πάνω από το όριο αντικατάστασης γενεών (2,1 παιδιά ανά γυναίκα).

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νέους και μορφωμένους να έχουν μεταναστεύσει και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, η χώρα όχι μόνο δεν θα μπορεί τις ερχόμενες δεκαετίες να παράγει επαρκή πλούτο για τους πολίτες της, αλλά ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια τη βιωσιμότητά της ως ενός σύγχρονου έθνους-κράτους.

Σήμερα, ζούμε πολύ περισσότερα χρόνια, είμαστε πιο γερασμένοι, κάνουμε λιγότερα παιδία και λιγότερους γάμους, χωρίζουμε πιο εύκολα, η δομή των νοικοκυριών και των οικογενειών μας έχει αλλάξει ριζικά, ενώ οι δημογραφικές εξελίξεις οδηγούν άμεσα τις επόμενες δεκαετίες σε μια επιτάχυνση της γήρανσης και σε μια μείωση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, του πληθυσμού μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο πληθυσμός της χώρας το 2035 θα κυμαίνεται ανάλογα με τις προβολές διαφόρων σεναρίων από 10,4 έως 9,5 εκατ. σημειώνοντας μείωση από 0,44 έως και 1,4 εκατ. σε σχέση με σήμερα, ενώ το 2050 θα κυμαίνεται από 10 έως 8,3 εκατ. σημειώνοντας μείωση από 0,8 έως και 2,5 εκατ. αντίστοιχα.

Παράλληλα το 2035 το ποσοστό του πληθυσμού που θα ξεπερνά τα 65 έτη και αυτών που θα ξεπερνούν τα 85 έτη από το 20,9% και 3% σήμερα αναμένεται να αυξηθούν στο 27,2%-27,9% για τους πρώτους και στο 4,1%- 4,5% για τους δεύτερους.

Παράλληλα, το 2050 το ποσοστό του πληθυσμού που θα ξεπερνά τα 65 έτη αναμένεται να αυξηθεί στο 30,3% -33,1% και αυτών που ξεπερνά τα 85 έτη να φθάσει το 4,9%-6,5% αντίστοιχα.

Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανση του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς.

Ειδικότερα, το ποσοστό του πληθυσμού μεταξύ 15-64 ετών από το 65% σήμερα θα μειωθεί στο 60%-61% το 2035 και στο 54% έως 56,5% το 2050.

Η μείωση επιταχύνεται σε όλα τα σενάρια μετά το 2030, η επιτάχυνση δε αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: στην προοδευτική είσοδο στην ομάδα του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας των ολιγοπληθών γενεών που γεννήθηκαν μετά το 2010 και στην προοδευτική έξοδο από την ομάδα αυτή των πολυπληθέστερων γενεών των ετών 1955 -1975.
το είδαμε militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου