Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Ποιος ήταν ο Roland Garros που έδωσε το όνομα του στο Γαλλικό Όπεν; -Δεν είχε καμία σχέση με το τένις

To φετινό Roland Garros ξεκίνησε στις 24 Μαΐου όπως πάντα στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή. Πρόκειται για ένα από τα 4 Grand Slam του τένις και το μοναδικό που διεξάγεται σε χώμα.

Τα υπόλοιπα 3 Grand Slam ονομάστηκαν από την τοπωνυμία τους. Το παλαιότερο τουρνουά του κόσμου, πήρε την ονομασία του από την περιοχή Wimbledon του νότιου Λονδίνου, ενώ τα άλλα δυο πήραν το όνομα τους από τη χώρα που τα φιλοξενεί. Την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Γιατί λοιπόν το Γαλλικό Όπεν πήρε το συγκεκριμένο όνομα, ειδικά αφού ο Roland Garros δεν είχε καμία σχέση με το τένις;

Ο Roland Garros πράγματι δεν είχε καμία σχέση με το τένις. Γεννήθηκε το 1888 και έγινε ένα πρωτοπόρος αεροπόρος αλλά και ένας ήρωας πιλότος του Α’ παγκοσμίου Πολέμου. Το 1913 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε πάνω από όλη την Μεσόγειο. Πέθανε στον πόλεμο το 1918, μια μόλις ημέρα πριν από τα τριακοστά γενέθλιά του.

Το πρώτο Γαλλικό Όπεν έγινε το 1891, όταν ο Garros ήταν 3 ετών. Αρχικά μόνο Γάλλοι τενίστες μπορούσαν να αγωνιστούν. Έγινε διεθνές μετά από 34 χρόνια και συγκεκριμένα το 1925. Δυο χρόνια αργότερα οι Γάλλοι τενίστες κέρδισαν το Davis Cup απέναντι στις ΗΠΑ.

Για να θυμούνται αυτή τη νίκη, οι Γάλλοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα γήπεδο τένις. Το 1928 ολοκληρώθηκε αλλά χρειαζόταν και όνομα. Οι αρχές αποφάσισαν να το ονομάσουν για να τιμήσουν έναν ήρωα πολέμου και όχι κάποιον θρύλο του αθλήματος. Έτσι το ονόμασαν Roland Garros. T

o Davis Cup γινόταν αρχικά στο γήπεδο Roland Garros και σταδιακά όλα Διεθνή Τουρνουά της Γαλλίας μεταφέρθηκαν εκεί. Το ίδιο και το Γαλλικό Όπεν. Από τότε, το επίσημο όνομα του τουρνουά άλλαξε σε Roland Garros.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου