Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Με ελάχιστες διορθωτικές κινήσεις το νέο υπουργικό συμβούλιο

Ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να έχει το κυβερνητικό σχήμα.

Ηδη από χθες το βράδυ, από τη στιγμή που ξεκαθάρισε ότι το άθροισμα των βουλευτών του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου δίνει κυβερνητική πλειοψηφία, στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδαν να τονίσουν ότι η νέα κυβέρνηση θα γίνει με βάση τον κορμό της προηγούμενης και ελάχιστες διορθωτικές κινήσεις.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον κ. Καμμένο και είχαν μια κατ’ αρχήν συνεννόηση. Μία παράμετρος που θα επηρεάσει το κυβερνητικό σχήμα είναι η επιλογή του νέου προέδρου της Βουλής, του προσώπου, δηλαδή, που θα αντικαταστήσει την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τους κ. Γιάννη Δραγασάκη και Νίκο Βούτση να εμφανίζονται ως επικρατέστεροι.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν αναμένονται μεταβολές. Αν και υπήρξαν πληροφορίες για διατήρηση του κ. Γιώργου Χουλιαράκη, υπουργού Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη θέση του, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιλέξει να μην είναι ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, καθώς διαφορετικά «κανείς δεν θα τον μετακινήσει». Στη θέση του στο υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να επιστρέψει ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να διατηρήσει στο στενό επιτελείο του στο Μαξίμου τους κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και στο νέο κυβερνητικό σχήμα των κ. Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Κοτζιά, Θοδωρή Δρίτσα, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Σταύρου Κοντωνή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Ξυδάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιάννη Τσιρώνη, της κ. Ολγας Γεροβασίλη, της κ. Θεανώς Φωτίου.

Από την απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει στη θέση του ως υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης ο κ. Γιάννης Μουζάλας, και παραμένει ερώτημα εάν θα βρεθεί άλλη θέση στο κυβερνητικό σχήμα για την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος.

Ερώτημα αποτελεί ποια θα είναι η επιλογή για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένης της μεγάλης πίεσης που ασκήθηκε εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ για απομάκρυνση του κ. Γιάννη Πανούση από τη θέση αυτή κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δραγασάκης, Βούτσης, οι επικρατέστεροι για την προεδρία της Βουλής – Στο ΥΠΟΙΚ ο κ. Χουλιαράκης μόνον εάν δεν δεχθεί ο κ. Τσακαλώτος.

Χωρίς μεταβολές αναμένεται και η κατανομή υπουργείων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και μένει να φανεί αν ο κ. Καμμένος θα παραμείνει στις ίδιες επιλογές προσώπων από το κόμμα του.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν πως η επιλογή να παραμείνει ο βασικός κορμός της κυβέρνησης χωρίς μεταβολές έχει να κάνει με τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα πρέπει να λειτουργήσει η κυβέρνηση, αναφορικά με την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση εκκρεμών ζητημάτων, δεδομένα που υπαγορεύουν να παραμείνουν στη θέση τους υπουργοί που έχουν ήδη χειρισθεί τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου