Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης από την οργάνωση "17 Νοέμβρη".

Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε το 1935 σε ένα χωριό της Ευρυτανίας. Σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών.
Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την Deutsche Welle και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επιστρέφει στην Ελλάδα και μέχρι το 1985 εργάζεται σε διάφορες εφημερίδες. Απ' το 1985 έως και το 1989 αναλαμβάνει την θέση του πολιτικού συμβούλου του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Μητσοτάκη. Το 1989 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ ακολουθεί η κυβέρνηση Τζαννετάκη, στην οποία λαμβάνει ενεργό ρόλο ως διαπραγματευτής του κόμματός του, και του κόμματος του Συνασπισμού.

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη το πρωί της Τρίτης 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά.

Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί
 από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει. Ο Μπακογιάννης πέθανε λίγα λεπτά μετά το χτύπημα και κηδεύτηκε στο Καρπενήσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 1989 παρουσία πολύ κόσμου, που φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Παύλος Μπακογιάννης στην Όλγα Τρέμη λίγες εβδομάδες πριν την δολοφονία



Ο Μητσοτάκης για την δολοφονία



Η ταφή του Παύλου Μπακογιάννη στο Καρπενήσι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου