Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και ότι συμπεριλήφθηκε έπειτα από επιμονή του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη, συμπληρώνοντας ότι "ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα που να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο", συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων του Ορούτς Ρέις.
Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε αυτές τις διατυπώσεις, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλείται να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Όταν συζητήσαμε το θέμα στην προηγούμενη Σύνοδο, είπε ο Πρωθυπουργός, ήταν εμφανές ότι έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους ομολόγους μας, γιατί το ζήτημα αποτελεί καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη και μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμη δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθύμισε τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου, τονίζοντας ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία που η Ευρώπη θα πρέπει να καταλήξει στο θέμα.
Έθεσα ένα ακόμη ζήτημα στους Ευρωπαίους ομολόγους μου, υπενθύμισα προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, σχετικά με εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος σημείωσε πως η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη που δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές, θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ να μην επιτρέπουμε πια την πώληση όπλων στην Τουρκία, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν την κυριαρχία δύο κρατών-μελών. “Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, νομίζω η θέση μου έγινε κατανοητή”, είπε ο Πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου