Έτσι την στιγμή που οι ΗΠΑ καταγράφουν ρεκόρ ανάπτυξης από το 1947(!) στην Ελλάδα έχουμε ρεκόρ αρνητικής μεταβολής της τελευταίας 25ετιας.
Το αμερικανικό ΑΕΠ ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο με έναν ρυθμό 33,1% (με την αναγωγή του σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.
Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 1947 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία, ο οποίος ακολούθησε τη μεγαλύτερα ιστορικά πτώση του ΑΕΠ κατά 31,4% στο δεύτερο τρίμηνο.
Η αμερικανική κυβέρνηση διέθεσε περισσότερο από 3 τρισεκ. δολάρια για την άμβλυνση του αντίκτυπου της πανδημίας τροφοδοτώντας τις δαπάνες των καταναλωτών, αν και η πλήρης επαναφορά θα απαιτήσει ακόμα ένα έτος.
Το γεγονός σχολίασε, με πανηγυρική διάθεση(και πως θα μπορούσε να μην το κάνει άλλωστε καθώς οι οδηγίες και το σχέδιο του διασώζουν τις εργασίες) ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, εξαπολύοντας επίθεση και στον Τζο Μπάιντεν.
Πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βλέπει την εκπληκτική άνοδο του ΑΕΠ.GDP number just announced. Biggest and Best in the History of our Country, and not even close. Next year will be FANTASTIC!!! However, Sleepy Joe Biden and his proposed record setting tax increase, would kill it all. So glad this great GDP number came out before November 3rd.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 29, 2020
Την ίδια στιγμή το έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε στο 11,6% του ΑΕΠ από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και συνεχίζει την πτωτική τάση (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) που προχωρούν μαζικά σχεδόν σε νέα lockdowns.
Εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης ανήλθε στο 11,6% του ΑΕΠ από 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από την έναρξη της σχετικής χρονολογικής σειράς, ενώ και η αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί.
Το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου είχαν η Ελλάδα (187,4%), η Ιταλία (149,4%), η Πορτογαλία (126,1%), το Βέλγιο (115,3%), η Γαλλία (114,1%), η Κύπρος (113,2%) και η Ισπανία (110,1%), ενώ το χαμηλότερο είχαν η Εσθονία (18,5%) και το Λουξεμβούργο (23,8%).
Η θέση της Ελλάδας
Ύφεση της τάξεως του 10% στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου κατά 7% στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με συνολική ύφεση 8,2%.
Σε αντίθεση με το τι συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, για το 2ο εξάμηνο αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τον αντίστοιχο που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνη.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου θα επιστρέψει σε επίπεδα χαμηλότερα των 44 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση (και σε σταθερές τιμές), επίδοση η οποία έχει να σημειωθεί από το μακρινό 1998, όταν η χώρα είχε ακόμη τη δραχμή ως εθνικό νόμισμα.
Διψήφια αρνητική μεταβολή κατά το πιο δυνατό τρίμηνο της χώρας (λόγω τουρισμού) δεν έχει καταγραφεί ποτέ στα τελευταία 25 και πλέον χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η πανδημία θα σημαδέψει με ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ την ελληνική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου