Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Επιστήμονες δημιούργησαν δηλητήριο φιδιών χωρίς φίδια

Το Snakebite είναι ένα παραμελημένο ζήτημα δημόσιας υγείας σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες. Περίπου 5,4 εκατομμύρια τσιμπήματα φιδιών εκδηλώνονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα 1,8 έως 2,7 εκατομμύρια κρούσματα δηλητηρίασης από τσιμπήματα φιδιών.

Ωστόσο, οι μέθοδοι κατασκευής αντιβιοτικών δεν έχουν αλλάξει από τον 19ο αιώνα.

Οι επιστήμονες πλέον έχουν αναπτύξει επιτυχώς οργανοειδή από βλαστικά κύτταρα φιδιού ικανά να παράγουν δηλητήριο. Η μελέτη τους θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική μέθοδο για τη δημιουργία αντιβιοτικών με βάση το εργαστήριο και την ανάπτυξη νέων θεραπειών με βάση το δηλητήριο.

Τα οργανοειδή είναι μικροί, τρισδιάστατοι καλλιεργημένοι ιστοί που προέρχονται από βλαστοκύτταρα ικανά αυτο-οργάνωσης για να σχηματίσουν «μικροσκοπικά όργανα» πλήρη με πολυάριθμους κυτταρικούς τύπους και έτοιμα να διατηρηθούν σε εργαστήριο.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν δείξει την ικανότητα των οργανοειδών να μελετήσουν τις διαδικασίες των ασθενειών και να ελέγξουν τα πιθανά νέα φάρμακα.

Επί του παρόντος, οι επιστήμονες, για πρώτη φορά, έχουν δημιουργήσει οργανοειδή από ιστούς ερπετών. Είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη συλλογή δηλητηρίου σε αντίθεση με τις συμβατικές στρατηγικές για την αύξηση των φιδιών και την παραγωγή των αδένων τους.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστούς τύπους κυττάρων εντός των οργανοειδών του αδένα του δηλητηρίου. Επιβεβαίωσαν ότι τα παραγόμενα πεπτίδια δηλητηρίου ήταν βιολογικά δραστικά και έμοιαζαν με τα συστατικά του δηλητηρίου από τα ζωντανά φίδια.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου