Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Κίσινγκερ: «Οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αδύναμοι και ανίκανοι»

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν κατευθυντήριες γραμμές και δεν κατανοούν τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν»

Χένρι Κίσινγκερ: Ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ -99 ετών σήμερα- και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973-1977) σχολιάζοντας τα παγκόσμια γεγονότα άσκησε έντονη κριτική στους σύγχρονους Ευρωπαίους ηγέτες τους οποίους χαρακτήρισε «ως ανίκανους».

Όπως είπα χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πρώτο αρχηγό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ (1949-1963). Και ο επικεφαλής της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υστερεί σε όλα απέναντι από τον πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκωλ (1959-1969).

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν κατευθυντήριες γραμμές και δεν κατανοούν τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν

– Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την αδυναμία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνέντευξή του στο Bloomberg .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κίσινγκερ γνώριζε προσωπικά όλους τους ηγέτες των οποίων τα παραδείγματα αναφέρει ως ιστορική σύγκριση.

Μιλώντας για τη σημερινή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο Κίσινγκερ τόνισε ότι το κύριο καθήκον της Ουάσιγκτον τώρα είναι να αποτρέψει την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα από το να γίνει «παγκόσμια ηγεμόνας».

Ταυτόχρονα, πιστεύει αυτό δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί με συνεχείς αντιπαραθέσεις.

Και ο σημερινός επικεφαλής του Λευκού Οίκου δεν θα πρέπει να αφήσει την εσωτερική πολιτική να παρεμβαίνει στη «σημασία της κατανόησης της μονιμότητας της Κίνας».

Υπενθυμίζοντας τον πρώην πλέον Αμερικανό πρόεδρο, ο Κίσινγκερ τόνισε ότι απαιτείται «ευελιξία τύπου Νίξον» για να εκτονωθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως γνωρίζετε, ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον (ο 37ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών) που το 1972, παρά τις αντικομμουνιστικές του απόψεις, επισκέφθηκε το Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Μάο Τσε Τουνγκ. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιστορική καμπή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Νωρίτερα στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Κίσινγκερ εξέφρασε την άποψη ότι για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, το Κίεβο πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Μόσχα.

Για μια τέτοια δήλωση, ο πολιτικός μπήκε αμέσως στη λίστα των «εχθρών της Ουκρανίας», που δημοσιεύτηκε στον εξτρεμιστικό ιστότοπο «Ειρηνοποιός».

Περιέργως, η γνώμη του Κίσινγκερ για την αδυναμία των σύγχρονων δυτικών ηγετών συμφωνεί πλήρως με τη δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Νωρίτερα, αποκάλεσε ξένους ηγέτες «πολιτικούς πυγμαίους» στο κανάλι του στο Telegram, αναφέροντας επίσης ως παράδειγμα τους πιο ανεξάρτητους και ισχυρούς προκατόχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου