Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Δένδιας: «Ούτε εγώ το γνώριζα ότι πάω να υπογράψω» -Το τηλεφώνημα Πομπέο στο Κάιρο (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες μετά την υποφραφή στο Κάιρο, της συμφωνίας Ελλάδας Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μιλώντας στο Σκάι, αποκάλυψε παρασκήνια και διεργασίες που προηγήθηκαν , ενώ περιέγραψε και τις προεκτάσεις της ιστορικής συμφωνίας.

Μιλώντας, στην εκπομπή «Newsroom» ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπερασπίστηκε την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ –«ήταν προς το εθνικό συμφέρον» είπε– και τόνισε ότι αυτή η συμφωνία διατυπώθηκε έτσι ακριβώς ώστε να επιτρέπει σενάρια για περαιτέρω οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και με άλλες γειτονικές χώρες, όπως πχ. η Κύπρος και αν το επιθυμεί και η Τουρκία.

Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι είναι πλέον στον αέρα οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. «Γνωρίζω ότι ενώ υπήρχε μια κατανόηση μεταξύ μας, η Τουρκία αποχώρησε. Είναι ανεξήγητος ο θυμός της Τουρκίας και η λυσσώδης αντίδρασή της. Ελπίζω να αλλάξουν γνώμη και ότι η αντίδραση της Αγκυρας να έγινε υπό το καθεστώς ενός αδικαιολόγητου θυμού. Λέω “αδικαιολόγητου”, διότι πρόκειται για μια καθόλα νόμιμη συμφωνία», είπε ο κ. Δένδιας.

Τηλεφώνησε ο Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, τηλεφώνησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», αστειεύτηκε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στον Σάμεχ Σούκρι που ήταν ο οικοδεσπότης.

«Ούτε εγώ το γνώριζα ότι πάω να υπογράψω»

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας και ότι κατάλαβε ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο λίγο προτού αναχωρήσει για το Κάιρο.

«Ούτε εγώ το γνώριζα ότι πάω να υπογράψω. Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσω τις διαφορές, όχι να υπογράψω! Υπήρξαν 4 συνομιλίες την προηγούμενη ημέρα με τον κ. Σούκρι, η τελευταία ήταν την προηγούμενη μέρα στις 12:45 τα ξημερώματα, ενώ νωρίτερα είχαμε μιλήσει στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό το απόγευμα στις 6:30» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Άμεσα στη Βουλή η συμφωνία

Τώρα πρέπει αυτή η συμφωνία να ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια, είπε ο κ. Δένδιας και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να φέρει το θέμα το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα ενημερώσει σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι για τη φύση της διαπραγμάτευσης με την Αίγυπτο είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί τους πριν από δύο εβδομάδες.

Κυρώσεις από την ΕΕ

Για τις κυρώσεις που ζητά η Ελλάδα και η ΕΕ κατά της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά τόνισε: «Αυτό που ζητήσαμε είναι να ετοιμάσει (σ.σ.: ο Μπορέλ) λίστα σοβαρών κυρώσεων κατά της τουρκικής οικονομίας για να την έχουμε στο συρτάρι και να δείξουμε στην Τουρκία ότι πρέπει να τηρήσει το διεθνές δίκαιο. Δεν απειλούμε. Δεν σκοπεύουμε στην άμεση επιβολή του, αλλά να ξέρει η Τουρκία τι έχει να χάσει. Απλώνουμε πάντα χείρα φιλίας, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Κλείνοντας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα αντιδράσει αν κατέβει με γεωτρύπανο ανοιχτά της Κρήτης η Τουρκία.



το είδαμε real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου