Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Με γερμανική επίβλεψη μας «σέρνουν» στις διαπραγματεύσεις - Άγκυρα: «Χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι συζητήσεις»

Εντατικό παρασκήνιο φαίνεται ότι εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα με σκοπό την εκ νέου ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα με την κάτοχο της ευρωπαϊκής προεδρίας Γερμανία να μας "σέρνει" ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις καθώς δεν έχει αποφασιστεί ούτε ανακοινωθεί τι ακριβώς θα συζητήσουμε. Η Τουρκία βέβαια δια στόματος Χ.Ακάρ είπε όλα είναι στο τραπέζι.

Η αναστολή για ένα μήνα (κατά την τουρκική εκδοχή) των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου αποφασίστηκε όταν το Βερολίνο, που μεσολάβησε, διαβεβαίωσε την Άγκυρα ότι η Αθήνα συμφώνησε το επόμενο διάστημα να επανεκκινήσει ο διμερής διάλογος, που στην πραγματικότητα είναι διαπραγμάτευση.

Την Παρασκευή, από την Αδριανούπολη όπου βρέθηκε για το μπαϊράμι, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα επαναληφθούν στην Αγκυρα οι συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τη συζήτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Εχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων στις συναντήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε ενδεικτικά ο κ. Ακάρ (σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu»), δίχως να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα της τέταρτης συνάντησης στην Αγκυρα, αν και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτές θα επαναληφθούν σύντομα.

«Τις ερχόμενες μέρες αναμένουμε ότι θα κάνουμε μία συνάντηση με τους Ελληνες γείτονές μας στην Αγκυρα. Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με αυτή και παρόμοιες συναντήσεις. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με όλους τους γείτονές μας, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Επομένως, είμαστε υπέρ της συνέχισης των δραστηριοτήτων μας εδώ στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει για αυτό. Συνεπώς, οι συζητήσεις μας θα συνεχιστούν».

Ο Ακάρ επανέλαβε, ακόμη, ότι η χώρα του δεν θα συμβιβαστεί στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δηλαδή διαπραγμάτευση «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Από την πλευρά της, η Αθήνα επιμένει ότι η μοναδική διμερής διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μένει στον όρο υφαλοκρηπίδα και δεν χρησιμοποιεί τον ευρύτερο όρο ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), επειδή η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αναγνωρίζει τον όρο ΑΟΖ που αυτή η Σύμβαση εισήγαγε. Κι αυτό, παρότι η εν λόγω Σύμβαση αποτελεί εθιμικό δίκαιο και ως τέτοιο δεσμεύει και τις χώρες που δεν την έψουν υπογράψει, άρα και την Τουρκία.

Έτσι φτάσαμε στο μάλλον κωμικό σημείο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για να μην αναφέρει τον όρο ΑΟΖ, να μιλάει για υφαλοκρηπίδα και για τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε σήμερα σε επίπεδο διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, αλλά σε επίπεδο επαφών που θα μπορούσαν, αν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών»!

Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα ισχυρίζεται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, ενώ η Αθήνα θεωρεί ότι έχουν και μάλιστα πλήρη επήρεια.

Με βάση απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, στις παλαιότερες διερευνητικές επαφές η Άγκυρα είχε αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά ζητούσε να αναγνωριστεί η ύπαρξη τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δυτικά αυτών νησιών, ειδικά στο βόρειο Αιγαίο που υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες διεθνών υδάτων. Ζητούσε, μάλιστα, αυτό που ονόμαζε «συνεκτική εκμετάλλευση», δηλαδή να το τμήμα υφαλοκρηπίδας που θα της αναγνωριστεί να είναι ενιαίο κι όχι διεσπασμένο.

Μάλλον κάτι περισσότερο περιμένουν μετά από 34 γύρους διερευνητικών επαφών μετά από τόσα χρόνια!
το είδαμε pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου