Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ελλάδα: Η χώρα των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων... ενώ τα κηπευτικά της Κρήτης παραμένουν στα αζήτητα και σαπίζουν

Την άμεση παρέμβαση του κράτους, εκφράζοντας την απόγνωσή τους, ζητούν – μέσω της «ΚΡΗΤΗ ΤV» και της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» – οι παραγωγοί της Μεσαράς, που λόγω της κρίσης του κορονοϊού και της ανέχειας των καταναλωτών, σε συνδυασμό από την άλλη με τις συνεχιζόμενες εισαγωγές ξένων κηπευτικών, τα προϊόντα τους μένουν στα αζήτητα.

Μάλιστα, τα καρπούζια είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς παραμένουν στα χωράφια άκοπα, μέχρι που καταστρέφονται και οδηγούνται για ζωοτροφές.

Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί της Μεσαράς δεν είναι άλλο από το να λάβει η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συγκυρίες!

Η κατάσταση γίνεται διαρκώς και πιο τραγική. Ήδη τις τελευταίες μέρες έχουν μείνει απούλητοι χιλιάδες τόνοι κηπευτικών στη Μεσαρά, με τους παραγωγούς να βλέπουν τον κόπο των τελευταίων μηνών να βρίσκεται στα αζήτητα. Όπως τονίζουν οι αγρότες της περιοχής, τα πράγματα οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο και δεν είναι καθόλου μα καθόλου ενθαρρυντικό γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να βλέπουν την παραγωγή τους να γίνεται ζωοτροφή και στην τσέπη τους να μην μπαίνουν χρήματα. Κι όλα αυτά, φυσικά, για προϊόντα με πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, που τους αποθαρρύνει και ως προς τις νέες καλλιεργητικές τους δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Νίκος Μπορμπουδάκης τόνισε χθες στην «ΚΡΗΤΗ ΤV» ότι «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο στην περιοχή μας. Μιλάμε για όλη την γκάμα των προϊόντων, όπως κολοκύθια, μελιτζάνες, καρπούζια, πεπόνια και αγγούρια. Δυστυχώς μένουν χιλιάδες τόνοι απούλητοι. Φανταστείτε ότι οι αγρότες τα πετάνε. Και πάνε οι κτηνοτρόφοι και φορτώνουν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα μεταφέρουν για ζωοτροφές στα ζώα τους»…

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει όλη αυτή η άσχημη κατάσταση, ο Νίκος Μπορμπουδάκης λέει συγκεκριμένα ότι «δεν υπάρχει αγοραστική ικανότητα στους καταναλωτές. Με τον κορωνοϊό, εξάλλου, είχαμε και το θέμα με τις κλειστές ταβέρνες και τα ξενοδοχεία, όπου θα διοχετεύαμε πολλά από αυτά τα προϊόντα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και δεν μπορούν οι άνθρωποι πλέον να ξανακαλλιεργήσουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο»…

Ο Νίκος Μπορμπουδάκης πρόσθεσε επίσης και την προσμονή μέχρι σήμερα αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς των θερμοκηπιακών προϊόντων. «Έχει πει ο υπουργός μέχρι σήμερα ότι θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους για να δοθούν αυτά τα χρήματα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο αγροτικός κόσμος δεν έχει πάρει ούτε ένα σεντ και ούτε ξέρουμε αν θα πάρουμε αποζημιώσεις. Υπάρχει μια αβεβαιότητα και στην αγορά και παντού», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς.

Αλλά, όπως εξηγεί ο ίδιος, η κακή κατάσταση των τιμών παραγωγού στα θερμοκηπιακά προϊόντα της Κρήτης δεν είναι κάτι καινούργιο. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ο κορωνοϊός έχει συμβάλει σημαντικά. Χρόνια φωνάζουμε να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και δυστυχώς, αντί να μειωθεί, έχει αυξηθεί. Πολλά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε έχουν αποσυρθεί. Έχουμε πλέον νέα σκευάσματα που είναι πιο ήπια στην καταπολέμηση των ασθενειών και είναι και πιο ακριβά. Και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής. Και την ίδια ώρα έχουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα στην πώληση των προϊόντων μας που κάνουν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

«Έχουμε και μέτρα που μας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, όπως το 24% του ΦΠΑ, που είναι δυσβάσταχτο, και έτσι δεν μπορούμε πια να καλλιεργήσουμε τη γη μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Νίκος Μπορμπουδάκης ανέφερε ότι «στην περιοχή μας σιγά-σιγά οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και γενικά η ύπαιθρος ερημοποιείται»…

Καταγγελίας για ξέφρενες εισαγωγές από Τουρκία και Βαλκάνια

Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς καταγγέλλουν όμως και τη συνέχιση του φαινομένου, να γίνονται ξέφρενες εισαγωγές κηπευτικών από την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες, την ώρα που τα ντόπια προϊόντα μένουν στα αζήτητα. Εξάλλου, το υψηλό κόστος παραγωγής και η τιμή στην οποία αγοράζει ο καταναλωτής ένα προϊόν συγκριτικά με το πόσο το πουλάει ο παραγωγός αποτελούν τα βασικά “αγκάθια” για τον αγροτικό κόσμο.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί της Μεσαράς ρίχνουν βολές προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος “τρέχει”, όμως τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται.

Και όσο τα κηπευτικά που καλλιεργούν οι αγρότες στη Μεσαρά βρίσκονται στο “μάτι του κυκλώνα”, οι αγροτικοί φορείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να μπορέσουν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά.
το είδαμε neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου