Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων ισχύει: Το λέει και η NASA

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει πως εάν ένα φαγητό πέσει κάτω και παραμείνει στο πάτωμα για λιγότερο από 5’’ μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Οι επιστήμονες της NASA, μάλιστα, επιβεβαιώνουν αυτόν τον κανόνα, αλλά βάζουν και μερικές προϋποθέσεις. «Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι στην πραγματικότητα ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας και επιφάνειας», ανέφεραν σχετικά.

Όπως εξήγησαν οι μηχανικοί Μαρκ Ρόμπερ και Μάικ Μίχαμ, για να γίνει κατανοητό σε όλους: «Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα, δηλαδή 67 φορές πιο αργά από ένα μέσο σαλιγκάρι. Οπότε, με το που πέσει οποιοδήποτε φαγητό στο πάτωμα, αρχίζουν να ξεπηδούν μικρές ποσότητες βακτηρίων».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσαν, ένα τρόφιμο που βρίσκεται σε πάτωμα με υγρασία για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, συγκεντρώνει δέκα φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί από κάτω σε μόλις 3’’.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε πως μεγάλη σημασία έχει και η επιφάνεια που θα πέσει το οποιοδήποτε τρόφιμο. Για παράδειγμα, τα χαλιά, σύμφωνα με τη NASA, μεταφέρουν λιγότερα μικρόβια συγκριτικά με το «γυμνό» πάτωμα.
το είδαμε Οlivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου