Κυριακή 24 Μαΐου 2015

«Ναι» της Ιρλανδίας στους γκέι γάμους

Η Ιρλανδία έγινε το Σάββατο η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε με δημοψήφισμα τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.

Η χώρα γύρισε με αυτόν τον τρόπο την πλάτη στον συντηρητισμό που ενσαρκώνεται από την Καθολική εκκλησία, η οποία επιχείρησε τα πάντα για να αντιταχθεί στο σχέδιο και να σταματήσει τη μείωση της επιρροής της στην ιρλανδική κοινωνία.

Το «ναι» κέρδισε με ευρεία πλειοψηφία 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE για 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του «όχι».

Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων. Είναι αντίθετα η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.

«Είναι ιστορική ημέρα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Λίο Βάραντκαρ. Το δημοψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί «μια πολιτιστική επανάσταση» σε μια χώρα που ήταν για καιρό συντηρητική και στην οποία η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993.

«Είμαι τόσο υπερήφανος σήμερα που είμαι Ιρλανδός», έγραψε στο Twitter ο Άονταν Ο Ριόρνταν, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ισότητας, ενώ στους δρόμους του Δουβλίνου Ιρλανδοί, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, γιόρταζαν και αγκαλιάζονταν.

«Είναι μια τεράστια νίκη για την ισότητα στην Ιρλανδία, η οποία θα μείνει στην Ιστορία της χώρας», είπε ο 54χρονος Νόελ Σάτον μπροστά από ένα κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων.

Πριν καν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ένας από τους κύριους υπεύθυνους της εκστρατείας του «όχι», ο Ντέιβιντ Κουίν, είχε παραδεχθεί την ήττα του στρατοπέδου του. "Είναι μια σαφής νίκη για το στρατόπεδο του ναι", είχε δηλώσει, δίνοντας συγχαρητήρια στους υποστηρικτές του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Στην ιρλανδική πρωτεύουσα, η αυλή του κάστρου του Δουβλίνου έχει καταληφθεί από εκατοντάδες υποστηρικτές του «ναι» που κρατούν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και γιορτάζουν τη νίκη τους.

«Η Ιρλανδία άλλαξε. Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα είχε δεχθεί ποτέ μια τέτοια μεταρρύθμιση», είπε συγκινημένη η Κάρεν Μπρέιντι, μια 27χρονη Ιρλανδή που ήρθε από τον Καναδά ειδικά για να ψηφίσει.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από τους Ιρλανδούς επιτρέπει «το γάμο μεταξύ δύο προσώπων χωρίς διάκριση φύλου». Πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι και οι πρώτοι γάμοι θα τελεσθούν πριν από το τέλος της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου