Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Αλλάζει το κλίμα στην ΕΚΤ για την Ελλάδα

Ανοιχτό κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παράθυρο για την τροφοδότηση της ελληνικής οικονομίας με πρόσθετη ρευστότητα. Το κλίμα δεν είναι κακό, ούτε εχθρικό για τη χώρα μας, όπως διαφαινόταν από προηγούμενες ενέργειες.

Αντιθέτως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρχίζει να αλλάζει προς το θετικό, πράγμα που θα πρέπει να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και με πράξεις της να δώσει το σήμα και την ευκαιρία στην ΕΚΤ να το δείξει και με συγκεκριμένες πράξεις, που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να πάρει ανάσες και να ξεφύγει από την ασφυξία.

Μπορεί η επέκταση του ELA να ήταν μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η ενέργεια αυτή έχει διττή ερμηνεία. Αφενός μεν να ασκηθεί πίεση για να βρεθεί λύση στο Eurogroup, αφετέρου θεωρείται σήμα πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από την πρίζα.

Το χτεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού και οι παρεμβάσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα στους συναδέλφους του φαίνεται πως δημιουργούν ένα κλίμα “θετικής προσμονής” όπως έλεγε στο newsit.gr παράγοντας που γνωρίζει τα όσα διαμείβονται στη Φρανγκφούρτη.

Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το βράδυ ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει στον κ. Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους συγκρατημένα θετικά μηνύματα από όσα διημείφθησαν στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου