Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Θεαματική επέμβαση στο Λαζαράτι με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε.

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις επόμενες μέρες, για το εάν θα χορηγηθεί στην Αλβανία ή όχι καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη, η κυβέρνηση των Τιράνων έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να εισβάλουν στο χωριό Λαζαράτι, στον Νότο, και να ξεριζώσουν τις φυτείες ινδικής κάνναβης από τις οποίες παράγονται και διακινούνται προς την Ευρώπη μεγάλες ποσότητες χασίς. Οι κάτοικοι του ορεινού χωριού -αριθμεί γύρω στις 5.000 ψυχές- που εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από τα ναρκωτικά, «υποδέχτηκαν» τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με καταιγιστικά πυρά αυτόματων όπλων καλάσνικοφ, όλμους και μπαζούκας!

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής, όταν 500 πάνοπλοι αστυνομικοί, πολλοί εκ των οποίων είχαν μεταφερθεί από τα Τίρανα, περικύκλωσαν το χωριό, τραυματίστηκε ένα άτομο, ενώ βλήματα των όπλων έφτασαν μέχρι το μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη στον κάμπο της Δρόπολης…

Χθες το απόγευμα δυνάμεις της αστυνομίας έφτασαν στο κέντρο του χωριού και απομάκρυναν κατοίκους που είχαν οχυρωθεί σε σπίτι μεγαλέμπορου ναρκωτικών και αμύνονταν κάνοντας χρήση βαρέων όπλων! Ομως στις παρυφές του χωριού, όπου καλλιεργούνται οι πιο πολλές φυτείες, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν έως το βράδυ, με πολλούς Λαζαριτινούς να υπερασπίζονται διά των όπλων τις φυτείες με τα δενδρύλλια.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαμίρ Ταχίρι, έκανε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να «βοηθήσουν» τους αστυνομικούς, ενώ διακήρυξε πως «δεν υπάρχει θεός που θα γλιτώσει τους εμπόρους ναρκωτικών».

Η αστυνομική επέμβαση στο Λαζαράτι (επιτόπιο ρεπορτάζ της «Κ» στις 10/11/13), την αποκαλούμενη «Κολομβία των Βαλκανίων», εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης επιχείρησης πάταξης της καλλιέργειας, διακίνησης και εμπορίας, ναρκωτικών, που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση του Εντι Ράμα. Η διεθνής κατακραυγή ότι η Αλβανία έχει μετατραπεί σε χασισοβολώνα της Ευρώπης και οι ασφυκτικές πιέσεις της Ε.Ε., ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου για το ενταξιακό καθεστώς, επιτάχυναν την κινητοποίηση των αρχών που καθημερινά κατάσχουν μεγάλες ποσότητες χασίς, μαριχουάνας, ηρωίνης, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες σε μικρή απόσταση από τα Τίρανα ανακαλύφθηκε ολόκληρο εργαστήριο παρασκευής κοκαΐνης.

Ακόμα όμως και αν οι διωκτικές αρχές ξεριζώσουν και το τελευταίο δενδρύλλιο στο Λαζαράτι, ακόμα και αν οι άνθρωποι εκεί δεν ξαναφυτέψουν χασίς, πράγμα απίθανο αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα ζουν από τα ναρκωτικά, πολύ δύσκολα θα εξαλείψουν ή έστω θα περιορίσουν το πρόβλημα που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη «χώρα των αετών». Το ορεινό Λαζαράτι δεν αποτελεί παρά μόνο την «κορυφή του παγόβουνου».Το χασίς τείνει να καταστεί «εθνική καλλιέργεια» σε ολόκληρη την Αλβανία. Καλλιεργείται σε βουνοπλαγιές, πεδιάδες, αυλές σπιτιών, ακόμα και γλάστρες στα μπαλκόνια πολυκατοικιών στις συνοικίες των Τιράνων. Οχι γιατί οι Αλβανοί εμφορούνται από «εγκληματικά ένστικτα», αλλά διότι σε μια χώρα όπου η παραοικονομία σαρώνει, η παραγωγική βάση είναι μικρή και η ανεργία μεγάλη, εξασφαλίζει «σίγουρο εισόδημα» σε πολλές οικογένειες, γερά μεροκάματα στους διακινητές, μεγάλα κέρδη στους εμπόρους και ισχυρούς χρηματοδότες σε πολλούς πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Με απλά λόγια «βολεύονται» πολλοί. Σε αυτές τις συνθήκες, όπου τα ναρκωτικά δένονται όλο και πιο πολύ με τα νοικοκυριά και την επιβίωση των φτωχών ανθρώπων, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο στις αρχές να χτυπήσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Ο κίνδυνος να μιμηθούν τους κατοίκους του Λαζαράτι και άλλες τοπικές κοινωνίες και να αντιδράσουν δυναμικά στις προσπάθειες των αρχών να πατάξουν τις χασισοκαλλιέργειες, δεν πρέπει να υποτιμηθεί, λένε όσοι γνωρίζουν την αλβανική πραγματικότητα. Πολύ πριν στείλει την αστυνομία στο Λαζαράτι, η κυβέρνηση προσπάθησε με τη βοήθεια ειδικών να ενημερώσει τα παιδιά του σχολείου του χωριού για τις βλαβερές συνέπειες της «απασχόλησης» των γονέων τους. Η απάντηση ήρθε από ένα μικρό μαθητή: «Ναι, αλλά ο μπαμπάς μου δεν έχει δουλειά, τι θα φάμε;».

Ομως η υπόθεση ναρκωτικά έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια της επικράτειας της Αλβανίας, καθώς τεράστια φορτία φεύγουν με αεροπλάνα, αυτοκίνητα, πλοία προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την Ελλάδα ακόμα και με μουλάρια. Γι’ αυτό και οι Βρυξέλλες το συμπεριέλαβαν στο πακέτο των κριτηρίων που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα για να βαδίσει προς την Ε.Ε. Ισως γι’ αυτό έγινε και η θεαματική -μένει να αποδειχθεί και αποτελεσματική- επέμβαση στο Λαζαράτι.
το είδαμε kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου