Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών. Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιους λιμούς εάν οι εξαγωγές της Ουκρανίας δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα, πρόσθεσε.
Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, που κάποτε εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες μαγειρικού λαδιού καθώς και δημητριακά όπως καλαμπόκι και σιτάρι. Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε την αύξηση στις τιμές των εναλλακτικών προϊόντων. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη χθες (18/5) ο Γκουτέρες είπε ότι η σύγκρουση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό».
«Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε. Ο Γκουτέρες τόνισε πως έχει τεράστια σημασία να μπορέσουν να εξαχθούν τα σιτηρά, άλλα τρόφιμα και λιπάσματα που παράγουν η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη διατροφική ανασφάλεια και να προκαλέσει «κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια», προειδοποίησε. Η εξάπλωση της πείνας ήδη σημείωνε ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατά τον ΟΗΕ.
«Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από τα 135 εκατομμύρια προτού ξεσπάσει η πανδημία στα 276 εκατομμύρια σήμερα», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.
το είδαμε newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου