Όπως αναφέραμε χαρακτηριστικά «η σύσκεψη δεν είχε ως σκοπό την παρουσίαση πλασματικής εικόνας και δημιουργίας αισθήματος υπερβολικής ευφορίας. Με απλά λόγια, δεν μαζεύτηκε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για να… ευλογήσει τα γένια της, παρότι θα μπορούσε κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Αντιθέτως είχε σκοπό την ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης, την επισήμανση αποφάσεων που θα είχαν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα και την άμεση ανάληψη ενεργειών για την ακόμη καλύτερη ανταπόκριση των ΕΔ, σε προκλήσεις από την Τουρκία που αναμένεται να ξαναεμφανιστούν στο άμεσο μέλλον».
Χθες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι η απόσυρση του Oruc Reis δεν σχετίζεται με τις υποτιθέμενες κινήσεις αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας αλλά με την έλευση στην περιοχή γεωτρύπανου, που θα ανεβάσει κάθετα στο υψηλότερο σημείο τον βαθμό έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Χουλουσί Ακάρ, αφού επανέλαβε το έωλο αφήγημα για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου ότι «απέχει μόλις 1950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές και έχει έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων διεκδικεί θαλάσσια έκταση 40.000 τετρ. χιλιομέτρων. Η Ελλάδα, αντί να συζητήσει με την Τουρκία για να βρει πολιτική λύση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εναντίον μας» κατέληξε στην ομιλία του στην τουρκική Βουλή ότι «Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το Καστελλόριζο, βάσει διεθνών συνθηκών δεν αποτελεί κατάκτηση της Ελλάδας, αλλά τμήμα της Ελλάδας, ως ενιαίο κι αναπόσπαστο μέρος του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Παρισίων, της 10ης Φεβρουαρίου 1947, μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας, στην οποία η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος.
Επιπλέον, το 13% του πληθυσμού της Ελλάδας (1.526.575 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2011) κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου.
Η Ελλάδα έχει συνολική ακτογραμμή στο Αιγαίο 11.790 χιλιόμετρα (σε σύνολο 15.147 χιλιομέτρων ακτογραμμής ολόκληρης της χώρας) ενώ η Τουρκία έχει μόλις 3.327 χλμ ακτογραμμής στο Αιγαίο, σε σύνολο 7.200 χλμ ολόκληρης της χώρας.
Από τα παραπάνω, είναι τουλάχιστον εμφανής η γεωγραφική και ιστορική στρέβλωση που επιχειρεί η Τουρκία, προσπαθώντας να επιβάλει τις διεκδικήσεις όχι βάσει του Διεθνούς Δικαίου αλλά του «δίκαιου του ισχυρού».
Η αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο τμήμα ανάμεσα από Ρόδο και Καστελλόριζο, όπου επί σχεδόν 2 μήνες «σουλατσάριζε» το Oruc Reis, δεν θα αποτελεί απλή πρόκληση, ούτε απλά κατακόρυφη αύξηση της έντασης αλλά ευθεία πράξη εισβολής και κατοχής. Η όποια απόπειρα γεωτρητικής ενέργειας θα σημάνει ταυτόχρονα και την δημιουργία τετελεσμένων, που η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να ανεχθεί στο ελάχιστο.
Γι’ αυτό το λόγο, όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε ότι «θα πρέπει να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων κι επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί».
το είδαμε enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου