Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ηγέτης Χεζμπολάχ το 2016: «Θα τινάξουμε δεξαμενές νιτρικής αμμωνίας σε λιμάνι του Ισραήλ -Θα είναι σαν πυρηνική βόμβα»

Βίντεο από το 2016 δείχνει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα να απειλεί να καταστρέψει το Ισραήλ προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Χάιφα πραγματοποιώντας επίθεση σε δεξαμενές νιτρικής αμμωνίας, που ήταν αποθηκευμένες εκεί!

Το βίντεο κυκλοφόρησε μετά την τεράστια έκρηξη στο Λίβανο που σκότωσε περισσότερους από 100 τραυμάτισε 4.000 και άφησε εκατοντάδες αγνοούμενους.

Μια πηγή από το Ισραήλ σημείωσε ότι η προμήθεια εκρηκτικού υλικού από τη Χεζμπολάχ είχε διακοπεί την τελευταία δεκαετία. Η Χεζμπολάχ φέρεται επίσης να επεδίωξε να πάρει το νιτρικό αμμώνιο μέσω της Συρίας, φέρνοντας χιλιάδες τόνους από τη Χομς. Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να διεισδύσει στο υπουργείο Γεωργίας στο Λίβανο από το 2009 για να πάρει το υλικό.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016, ο Νασράλα είπε ότι η νιτρική αμμωνία αποθηκεύεται στο λιμάνι της Χάιφα και ότι υπάρχουν 15.000 τόνοι και ότι οι εκρήξεις εκεί ενδέχεται να προκαλέσουν το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Αυτό είναι ακριβώς σαν μια πυρηνική βόμβα. Με άλλα λόγια ο Λίβανος έχει πυρηνική βόμβα. Αυτό δεν είναι υπερβολή, όποιος πύραυλος χτυπήσει τις δεξαμενές με την αμμωνία θα είναι σαν πυρηνική βόμβα».

Ο Νασράλα σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ απέφυγε να χτυπήσει την αμμωνία στον πόλεμο του 2006 και ότι με πολλούς πυραύλους θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αμμωνία με τον ίδιο αντίκτυπο ενός πυρηνικού όπλου.

Είπε ότι είχε συμβουλευτεί εμπειρογνώμονες και ότι 800.000 άνθρωποι θα επηρεαστούν και δεκάδες χιλιάδες θανατωθούν.

Τον Φεβρουάριο του 2017 έκανε μια άλλη ομιλία αναφέροντας την αμμωνία που ήταν αποθηκευμένη στη Χάιφα. Στην τηλεόραση Al-Mayadeen είπε ότι ελήφθη η απόφαση «πριν από αρκετές ημέρες ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης αμμωνίας πρέπει να αδειάσουν». Ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε επειδή ο ίδιος είχε μιλήσει για τις δεξαμενές αποθήκευσης.

«Επιπλέον υπάρχει ένα πλοίο που φέρνει την αμμωνία και το διανέμει στην εγκατάσταση της Χάιφα και είπα ότι η εγκατάσταση της Χάιφα είναι το ισοδύναμο μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά το πλοίο που μεταφέρει αμμωνία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη είναι σαν πέντε πυρηνικές βόμβες», είπε ο Νασράλα το 2017.

Τα πλάνα των ομιλιών δείχνουν ότι η επίθεση σε αποθήκες νιτρικής αμμωνίας και μάλιστα σε λιμάνι ήταν ένα σενάριο που μελετούσε η Χεζμπολάχ και τουλάχιστον γνώριζε το Ισραήλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου