Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για Αγία Σοφιά: «Λυπούμαστε που δεν εισακούστηκαν τα λόγια του πατριάρχη Κύριλλου»

Τη λύπη της για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, που επιτρέπει τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος, εξέφρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, από το 1934, δεν έχει ισχύ και άνοιξε το δρόμο για τη λειτουργία του μνημείου ως τζαμί. «Λυπούμαστε που δεν εισακούστηκαν τα λόγια του πατριάρχη Κυρίλλου και η Αγία Σοφιά ξαναγίνεται τζαμί», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, είχε κάνει έκκληση να μη μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφιά, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο το χριστιανικό πολιτισμό». Τα λόγια του δεν εισακούστηκαν και πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να πάρει την τελική απόφαση για το μέλλον της.

O πρόεδρος του τμήματος για τις αμοιβαίες σχέσεις της εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ της ιεράς συνόδου του πατριαρχείου της Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, ανέφερε από την πλευρά του: «Είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κι άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούσθηκε. Η εν λόγω απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου