Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για Αγία Σοφιά: «Θα αποβεί εις βλάβην της Τουρκίας»

Η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος θα ζημιώσει τη χώρα σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

«Θα αποβεί εις βλάβην της Τουρκίας, θα ζημιωθεί ανεπανόρθωτα από πάσης απόψεως. Ο Ερντογάν το κάνει και για εσωτερική κατανάλωση, τον συμφέρει να το κάνει, και για άλλους σκοπούς, αλλά το τέλος θα έχει σημασία που θα υποστεί η Τουρκία και θα τη βλέπουν πλέον, όλοι, υπό γωνία», ανέφερε σχετικά ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο μακαριώτατος πρόσθεσε πως ήταν προσωπική επιλογή του να μην επικοινωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς: «Δεν επιθυμούσα να έχω τέτοια επικοινωνία γιατί παρακολουθούν τα τηλέφωνά μας και οικουμενικός πατριάρχης κατοικεί στην Τουρκία και ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμα και το ροχαλητό του ενοχλεί τους Τούρκους. Για αυτό και πρέπει να κρατήσουμε κάπως σε απόσταση τον πατριάρχη και να μην τον βάλουμε σε δύσκολες περιστάσεις».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση: «Πρέπει η διαμαρτυρία μας να ακουστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης για να δουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που έχουν ένα μνημείο που το σεβάστηκαν οι αιώνες και δεν το σέβονται οι ίδιοι. Οφείλουμε να το πράξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και θα το πράξουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου