Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Μητσοτάκης: Μέσα σε μόλις έναν χρόνο έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα

Με ένα κείμενο 47 σελίδων η κυβέρνηση παρουσιάζει το έργο της σε όλους τους τομείς και ανά υπουργείο στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι πολιτικές και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο χρόνο αυτό.

«Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα. Και αυτά τα άλματα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν έπειτα από σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αν κάτι έμαθα αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και να αλλάξουμε τη χώρα», ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας και όχι νωρίτερα, και χαρακτήρισε «πολιτικά ανέντιμη κίνηση» τον πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο που έχω», ενώ για τις τελευταίες πολιτικές εξελιξεις, τόνισε πως «η αποπομπή του κ. Παππά είναι μόνοδρομος».

Η δυσκολότερη απόφαση ήταν η καραντίνα

«Η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα στον έναν χρόνο πρωθυπουργίας ήταν η απόφαση να κλείσουμε τη χώρα όταν είχαμε τη δυνατότητα και τα δεδομένα για να αντιληφθούμε το πρόβλημα του κοροναϊού», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η δυσκολία της απόφασης έγκειτο στο ότι γνώριζε πως θα οδηγούσε την οικονομία σε βαθιά ύφεση, «αλλά έκανα τον υπολογισμό και ελπίζω να δικαιωθώ, ότι όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε στην αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο πιο εύκολη θα είνα η οικονομική ανάκαμψη».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κερδίθηκε η πρώτη μάχη αλλά ακόμη δεν έχει τελειώσει η επιδημία, και συμπλήρωσε πως η χώρα σήμερα, παρότι είναι σε ύφεση, είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από μήνες επειδή «έχει θεσμικό κεφάλαιο και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Έχει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα». Στήριξε την άποψή του, λέγοντας ότι αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες -όπως είπε- τον ενδιαφέρουν κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία και όχι η πρόθεση ψήφου.

Αυτόνητη απόφαση ο Έβρος

«Το να υπερασπίσω τα σύνορα της χώρας στον Έβρο ήταν μία τελείως αυτονόητη απόφαση για μένα. Είχαμε μία πληροφόρηση για το τι θα συνέβαινε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συγκρίνοντας τις σχετικές αποφάσεις με τις αποφάσεις για την πανδημία. Επίσης, είπε ότι ως προς την υλοποίησή της, η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το άνοιγμα ξανά της οικονομίας με την προστασία της δημόσιας υγείας γιατί απαιτήθηκαν πολλή δουλειά, οργάνωση, σχέδιο και συνεργασίες πολλών φορέων και προσώπων.

«Αποδείξαμε ότι έχουμε -ως κράτος- τη δυνατότητα να φέρουμε σε πέρας τέτοιες δύσκολες ασκήσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ο Ιούλιος θα είναι δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όσο οι ξένοι βλέπουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει επαγγελματικά το πρόβλημα του κοροναϊού, θα προτιμούν τη χώρα μας. «Η αντιμετώπιση της πανδημίας εκπέμπει την εικόνα μίας σοβαρής χώρας», τόνισε και πρόσθεσε πως θα κλείσουν τα σύνορα με όποια χώρα έχει έξαρση κοροναϊού.

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

«Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα κάποιες επιλογές διοικήσεων νοσοκομείων, για τις οποίες υπογράμμισε ότι «παρείσφρυσαν ορισμένα στελέχη που δεν είχαν τις προδιαγραφές για να διοικήσουν νοσοκομείο, και το διορθώσαμε».

Ακόμη, ανέφερε πως η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί γόνιμη κριτική και να βοηθάει την κυβέρνηση να διορθώσει τα λάθη της και παρέπεμψε στο θέμα των δωματίων καραντίνας, όπου -όπως είπε- «άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και το διόρθωσα».

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αξιοκρατία και σημείωσε ότι στη «συντριπτική πλειοψηφία υπακούσαμε στον κανόνα της αξιοκρατίας και οι επιλογές προσώπων έγιναν αξιοκρατικά. Δεν προέρχονται όλοι από τη ΝΔ».

Όχι τώρα ανασχηματισμός

«Ανασχηματισμός, κάποια στιγμή, θα γίνει αλλά δεν είναι της στιγμής. Όταν έρθει η ώρα θα το μάθετε από μένα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι ανασχηματισμός δεν είναι μόνο η αλλαγή προσώπων, αλλά και οι αναδιατάξεις δομών και οι αλλαγές αρμοδιοτήτων. «Όταν κρίνω ότι πρέπει να υπάρχει ανάγκη διορθωτικών κινήσεων, αυτές θα γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτη προτεραιότητα η προστασία της απασχόλησης

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πορεία της οικονομίας συνδέεται με τις εξελιξεις στο θέμα του κοροναϊού, εκφράζοντας την ανησυχία του. Όπως επισήμανε, «πρώτη προτεραιότητά μου είναι να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας και να στηρίξω το εισόδημα των Ελλήνων». Ξεκαθάρισε πως η προσοχή του είναι απολύτως εστιασμένη στα θέματα της οικονομίας, και γι' αυτό η κυβέρνηση εξήγγειλε σχέδιο στήριξης της οικονομίας.

«Σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση θα κριθεί από τη δυνατότητά της να χειριστεί αυτήν την κρίση. Είναι κακόβουλος όποιος χρεώνει την κρίση στην κυβέρνηση. Η οικονομία πήγαινε πολύ καλά πριν τον κορονοϊό», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η απορρόφηση των κραδασμών της κρίσης είναι το στοίχημα και -όπως είπε- μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας η κυβέρνηση παρήγαγε σημαντικό έργο, με 85 νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και άλλα δέκα που έρχονται.

Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας

«Αντιμετωπίσαμε κρίσεις και είμαστε πιστοί στις υποσχέσεις που δώσαμε. Ήταν κεντρική δέσμευση η μείωση των φόρων, ξεκίνησαν οι επενδύσεις, ενώ βελτιώθηκε πολύ η τάξη και η ασφάλεια. Υπήρξε συνεπής -παρά τις δυσκολίες- η κυβέρνηση προς τον λαό», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υποστηρίξαμε την πραγματική οικονομία με 24 δισ.». Πράλληλα, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το προσεχές μέλλον, λέγοντας ότι «μέχρι να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα έχουμε ήδη να διαχειριστούμε τα υπάρχοντα από το ΕΣΠΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι όλες οι χώρες θα βρεθούν με έλλειμα, αλλά η διαφορά είναι ότι τώρα δανείζεται η Ευρώπη και όχι τα κράτη ξεχωριστά.

Τόνισε ότι το προσεχές διάστημα, και με την απουσία του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων από τον τουρισμό, «ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας τον τουρισμό. Υπάρχουν απώλειες, ο χεμώνας θα είναι δύσκολος αλλά το κράτος έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των εργαζομένων. Τα στοιχεία από την Εργάνη δεν είναι τόσο αποκαρδιωτικά, όπως σε άλλες χώρες».

Έτοιμοι για δεύτερο κύμα κοροναϊού

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει δεύτερο κύμα κοροναϊού, τόσο ως προς την επάρκεια του συστήματος υγείας όσο και ως προς την συσσωρευμένη αποκτηθείσα εμπειρία. «Θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια εντατικής. Είμαστε πολύ πιο έμπειροι στο θέμα του κοροναϊού, θα έχουμε κάποια θεραπευτικά πρωτόκολλα και ελπίζω ότι θα έχουμε το εμβόλιο στο επόμενο εξάμηνο», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε αναμενόμενη τη χαλάρωση του κόσμου, κάτι που συμβαίνει, ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Αναφέρθηκε στα «πανηγύρια του Αυγούστου», που «μας προβληματίζουν, το έχουμε συζητήσει με ειδικούς και χρειάζεται προσοχή, αλλά δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση απαγόρευσης. Θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση». Ακόμη, σημείωσε ότι ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι θα καταργηθεί και δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε καραντίνα, αφού το κόστος για την οικονομία είναι τόσο μεγάλο που δεν τον αντέχει καμία οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα υπάρξουν -εάν χρειαστεί- στοχευμένες κινήσεις σε επίπεδο καραντίνας.

Τέλος, για το ζήτημα του κοροναϊού υπεραμύνθηκε της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο θέμα της υγείας, γιατί -όπως υποστήριξε- ο ιδιωτικός τομέας έχει την τεχνογνωσία.

Ελληνοτουρκικά: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας»

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο είχαν διακοπεί «όχι με δικιά μου υπαιτιότητα». Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε μετά τον Έβρο και χαρακτήρισε σημαντικό «ότι μπορούμε να μιλάμε και για θέματα χαμηλής πολιτικής».

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένα μείζον θέμα συζήτησης με τον Τουρκία, το ζήτημα καθορισμού της ΑΟΖ, όπου «έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου