Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Το ρωσικό μαχητικό που... πονοκεφαλιάζει τη Δύση

Σε μια περίοδο που οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο είτε διαθέτουν είτε αναπτύσσουν μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς και ήδη αρχίζουν να συζητούν για τα αεροσκάφη 6ης γενιάς που σταδιακά θα τα αντικαταστήσουν, ένα ρωσικό αεροσκάφος που έρχεται από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης συνεχίζει να αποτελεί έναν «πονοκέφαλο» για τη Δύση.

Πρόκειται για το Su-35, το οποίο από το 2009 αποτελεί βασικό «παίκτη» στην αεροπορία της Ρωσίας και ήδη έχει πουληθεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδονησία. Το αεροσκάφος θεωρείται «ενισχυμένης» 4ης γενιάς και χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας της Μόσχας στο πώς θέλει να είναι τα μαχητικά της: γρήγορα, υπερευέλικτα και φονικά.

Το Su-35 αναπτύχθηκε πάνω στην πλατφόρμα του παλιότερου σοβιετικού Su-27, ωστόσο οι «ανακαινήσεις» που του έγιναν το μετέτρεψαν σε άλλο αεροσκάφος. Καλύτερες μηχανές, μεγαλύτερες δυνατότητες μεταφοράς όπλων, μοντέρνο κόκπιτ, όλα αυτά δημιουργούν ένα «πακέτο» που το κάνει ανταγωνιστικό, σύμφωνα με αναλυτές, έναντι πολλών μαχητικών των ΗΠΑ, όπως τα F-15 Eagle και F-18, ακόμα και το F-35 Lightning II.

Παρότι το Su-35 θεωρείται ως ενδιάμεσο μοντέλο μέχρις ότου τελειώσει το Su-57, το μαχητικό 5ης γενιάς της Ρωσίας, αυτό δεν το εμπόδισε να αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος από διάφορες χώρες. Ήδη, η Κίνα το έχει προμηθευτεί, και συμφωνίες έχουν κλείσει η Ινδονησία και η Αίγυπτος, ενώ κι άλλες χώρες δεν έχουν κρύψει ότι το Su-35 δεν τις αφήνει αδιάφορες.

Και, σύμφωνα με το National Interest, αυτό είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος για τη Δύση, ότι το ρωσικό μαχητικό δεν περιορίζεται σε ρωσικά χέρια, αλλά περνά στις πολεμικές αεροπορίες κι άλλων χωρών, δίνοντάς τους όλα τα πλεονεκτήματα που το Su-35 διαθέτει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου