Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Αυξήθηκαν 20% τα διαζύγια για να γλιτώσουν φόρους, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Στις ημέρες μας όλο και περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν στα «χαρτιά» για να ξεφύγουν από την εφορία και τις τράπεζες, για να έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για να εισπράξουν κοινωνικά επιδόματα. Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα, που από πίσω της κρύβεται η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο πως τα διαζύγια καταγράφουν αύξηση πάνω από 20%, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σε σχέση με τα χρόνια πριν την κρίση, ενώ ολοένα και περισσότερα ζευγάρια δηλώνουν πως βρίσκονται σε διάσταση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά το διαζύγιο, οι σύζυγοι υποχρεωτικά υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Συνήθως, σε μια τέτοια περίπτωση η σύζυγος αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών, εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση να προστατεύει ένα ή δύο παιδιά και να έχει χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό εισόδημα. Με ένα χαμηλό εισόδημα αποκτά πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα, ενδεχομένως και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω του κοινωνικού τιμολογίου και στον ΕΝΦΙΑ.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επιπρόσθετα το διαζύγιο προστατεύει από τους πλειστηριασμούς ακίνητων και τις κατασχέσεις της εφορίας. Το εικονικό διαζύγιο είναι για πολλούς λύση για την προστασία όχι μιας αλλά δύο κατοικιών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς μετά το «χωρισμό» κάθε κατοικία (η κύρια και μια δευτερεύουσα ή εξοχική) εμφανίζεται ως η κύρια κατοικία του κάθε συζύγου.

Μεγάλη προστασία παρέχει το διαζύγιο από τις κατασχέσεις της εφορίας για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Αν και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται στον ΑΦΜ του οφειλέτη και όχι της συζύγου, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπλοκάρονται κοινοί λογαριασμοί ή που η σύζυγος βρίσκεται αντιμέτωπη και αυτή με τη δέσμευση του λογαριασμού, λόγω πολύ μεγάλων χρεών του συζύγου σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, τα «λευκά» διαζύγια είναι συνηθισμένα σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, που επιβαρύνονται με υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και χρωστούν μεγάλα ποσά σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ουσιαστικά απαλλάσσει το δεύτερο μέλος της οικογένειας, γλιτώνει από το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού και της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Το διαζύγιο ή ακόμη και η διάσταση μπορεί να αποδειχθούν συμφέρουσες λύσεις για πολλούς λόγους όπως:
  • Προστασία της κατοικίας από πλειστηριασμούς.
  • Οικογενειακά επιδόματα
  • Έκπτωση ΕΝΦΙΑ
  • Επίδομα θέρμανσης
  • Προστασία από κατασχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου