Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πήραν …υποσχέσεις και αναμένουν στο ακουστικό τους για τα …8,6 εκ. ευρώ

Χωρίς χρήματα ο κωδικός του κράτους για αποζημιώσεις πληγέντων και αναζητείται έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, η σύσκεψη με αντικείμενο το αίτημα για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στον Νομό Τρικάλων.

Στην σύσκεψη συμμετείχε τελικά και ο Βουλευτής Τρικάλων και πρώην Υπουργός Κώστας Σκρέκας (που …δέησαν να τον καλέσουν) μαζί με τους Βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστο Σιμορέλη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και οι Δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, Πύλης Κώστας Μαράβας και Φαρκαδόνας Θανάσης Μεριβάκης.

Από πλευράς των κ.κ. Αγοραστού και Μιχαλάκη, κατατέθηκε πλήρης φάκελος και κυρίως κοστολογημένος των επιπτώσεων της πλημμύρας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (ουσιαστικά στον κ. Μπαλάφα γιατί ο κ. Κουρουμπλής συμμετείχε στην σύσκεψη προς το τέλος).

Ο φάκελος που περιείχε εκθέσεις αυτοψίας των ζημιών, περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης σε σχέση με τις ζημιές, περιγραφή της μεθοδολογίας ανάλυσης του κόστους και φωτογραφική τεκμηρίωση, έδινε μετριοπαθείς υπολογισμούς βάσει των οποίων, απαιτούνται τουλάχιστον 8,6 εκ. ευρώ για την επείγουσα αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την δρομολόγηση βασικών αντιπλημμυρικών έργων ενόψει χειμώνα προκειμένου να μην υπάρξουν νέες ζημιές και ως εκ τούτου το κόστος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Αναδείχθηκε επίσης το ζήτημα της αποζημίωσης των νοικοκυριών, αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων με «δίκαιες αλλά κυρίως έγκαιρες αποζημιώσεις».

«Δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στο να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές, στόχος που επιτεύχθηκε. Απεγκλωβίσαμε όλους όσοι ήταν εγκλωβισμένοι, ενεργοποιήσαμε μόνο ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πάνω από 35 μηχανήματα, είχαμε από την πρώτη στιγμή συνεργασία με τους δήμους και όλους τους συναρμόδιους φορείς. Βεβαίως, είχαμε κινηθεί και προληπτικά κατασκευάζοντας στο μέτρο του δυνατού αντιπλημμυρικά έργα και προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων. Αναμφίβολα, χρειάζονται πολλά περισσότερα έργα αλλά κι όσα έχουν γίνει έπαιξαν ρόλο στο να μην πάρει εφιαλτικές διαστάσεις η όντως πολύ μεγάλη καταστροφή. Παράλληλα, προχωρήσαμε αμέσως στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στους Δήμους, καταγράψαμε σε χρόνο ρεκόρ τις ζημιές, προχωρήσαμε επειγόντως σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου δεδομένου ότι αρχίζει η νέα σχολική χρονιά κι έπρεπε να διασφαλίσουμε τη μεταφορά των μαθητών.

Σε γενικές γραμμές κινηθήκαμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, εργαζόμενοι μέρα νύχτα προκειμένου να σταθούμε αποτελεσματικά στο πλευρό των συνανθρώπων μας. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να χρηματοδοτήσει επαρκώς τα απαραίτητα έργα», ανέφερε στην σύσκεψη ο κ. Αγοραστός.

«Πρέπει να στηριχτούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διότι από το εισόδημά τους εξαρτάται το συνολικό εισόδημα στην ΠΕ Τρικάλων.

Πολλοί αγρότες όχι μόνο δεν θα έχουν έσοδα αλλά θα πληρώσουν κι από πάνω για τις καλλιεργητικές δαπάνες στα χωράφια τους.

Περισσότερα από 50.000 στρέμματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων είναι ΄΄βυθισμένα΄΄ στη λάσπη. Πρέπει να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και έργα προστασίας των οικισμών Φωτάδα, Βαλομάνδρι, Ρόγγια, Παραπόταμος, Νομή, Φαρκαδόνας, Οξύνοιας, Ξηρόκαμπου και χρειάζεται να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη χειριστών στα μηχανήματα που διαθέτουν οι Περιφέρειες καθώς υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα αλλά όχι χειριστές», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μιχαλάκης.

Οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι μετέφεραν και αυτοί την εικόνα της «επόμενης ημέρας» των περιοχών που επλήγησαν, ζητώντας την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων.

Όμως, πέρα από …υποσχέσεις, δεν πήραν κάτι το χειροπιαστό και αναμένουν τώρα την υλοποίηση των υποσχέσεων.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr οι υποσχέσεις αυτές, ουσιαστικά είναι στον «αέρα» αφού έχει …μηδενιστεί ο σχετικός κωδικός μέσα από τον οποίο εκταμιεύονται χρήματα και θα χρειαστεί να …ερωτηθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας) για το αν υπάρχει τρόπος να δοθούν χρήματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου