Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2016 βλέπει ο Μπαν Κι Μουν

O ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε αισιοδοξία για τη λύση του Κυπριακού λίγο πριν τη λήξη της θητείας του στο τέλος του χρόνου και ενώ οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Ο κ. Μουν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο Associated Press, ανέφερε ότι οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί «προχωρούν ομαλά και καλά» εκτιμώντας πως «μια από τις μακροχρόνιες κρίσεις στον κόσμο, πλησιάζει στην επίλυσή του».

Εν τω μεταξύ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε χθεσινό μήνυμα του για την μουσουλμανική γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, ανέφερε πως με τον Νίκο Αναστασιάδη «εργαζόμαστε με σοβαρότητα για τη δημιουργία ενός ενωμένου ομόσπονδου κράτους από δύο συνιστώσες πολιτείες ως μια δίκαιη λύση που θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή».

Προσέθεσε πως «όλες του οι προσπάθειες αφορούν την επίτευξη μιας συμφωνίας στην οποία θα μπορέσουν να πουν ‘ναι’ και οι δύο κοινότητες σε ένα δημοψήφισμα και προς αυτή την επίτευξη συμφωνίας έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο, η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Με λογική και ρεαλισμό πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και στα υπόλοιπα θέματα που απέμειναν». Ο κ. Ακιντζί, σημείωσε ότι σε περίπτωση που φτάσουμε σε ένα δημοψήφισμα, «χωρίς αμφιβολία θα δοθεί επαρκής χρόνος πριν τη διεξαγωγή του».

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως «υπάρχουν δύσκολα θέματα που πρέπει να δούμε αν ξεπεραστούν. Αν ξεπεραστούν, θα είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Αν υπάρχουν εμμονές σε κάποια θέματα δεν μπορώ να προοιωνίσω το αποτέλεσμα».

Διαφωνία Ακιντζί για τη μη αλλαγή ώρας

Στο θέμα της αλλαγής ώρας, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε τη διαφωνία του, αλλά σημείωσε ότι όσο συνεχίζεται η μη λύση του Κυπριακού, αυτού του είδους οι δυσκολίες θα συνεχίζονται.

«Εάν με ρωτάτε εμένα, σίγουρα και δεν επιθυμώ να υπάρχει διαφορετική ώρα σε δύο βήματα απόσταση. Σίγουρα επιθυμώ να έχουμε την ίδια ώρα στο νησί μας, αλλά, γιατί έγινε αυτό; Όταν σκεφτείτε πέραν από το αν είναι σωστό ή όχι, το γιατί χρειάζεται, σίγουρα θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Την απόφαση για μη αλλαγή ώρας την πήρε η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους η οποία αντιπολιτεύεται τον λεγόμενο «Πρόεδρο» Μουσταφά Ακιντζί.

«Εγώ προτιμώ», συνέχισε, «να δημιουργήσουμε μια κοινή ομοσπονδιακή δομή στην Κύπρο και σίγουρα να έχουμε την ίδια ώρα, που είναι το πιο λογικό. Γιατί εμείς δεν είμαστε νομός της Τουρκίας, εδώ υπάρχει μια διαφορετική οντότητα και στην Κύπρο έχουμε στόχο τη λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου