Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ρωσία και Τουρκία ανακοίνωσαν την αναβίωση του South Stream

Την αναβίωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν να δηλώνει ότι ο Τούρκος ομόλογός του πήρε μια πολύ «θετική απόφαση».

Από κοινού οι δύο ηγέτες, ανακοίνωσαν ότι «το σχέδιο για την κατασκευή του South Stream θα προχωρήσει και θα εφαρμοστεί γρήγορα».

Mάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι προτεραιότητα και το έργο θα αποτελείται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου.»

Ο Β.Πούτιν είπε ότι «συζητήσαμε όλα τα μεγάλα κοινά σχέδια στο πεδίο της ενέργειας που απαιτούσαν πολιτικές αποφάσεις. Η τουρκική πλευρά ήδη πήρε τις αντίστοιχες αποφάσεις για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu και τον αγωγό φυσικού αερίου».

Το ζήτημα του South Stream είναι τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί μέχρι την ελληνοτουρκική μεθόριο και μετά όπως είχε πει παλιότερα ο Β.Πούτιν θα είναι ευθύνη των Ευρωπαίων το τι θα κάνουν με το αέριο από εκεί και πέρα.

Ο αγωγός αυτός φυσικά θα θέσει εν αμφιβόλω και τον ΤΑΡ είτε γίνει, είτε δεν γίνει.

Ήδη οι Τούρκοι σκέφονται να τον ακυρώσουν.Εάν πάλι δεν τον ακυρώσουν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ρωσικό αγωγό διότι απλούστατα το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ δεν φτάνει ούτε για ζήτω.

Έλπιζαν οι Αμερικανοί ότι θα γέμιζαν τον ΤΑΡ είτε με ιρανικό αέριο (εξαιρετικά αμφίβολο) είτε με καταριανό. Αλλά ο πόλεμος στην Συρία δεν πήγε οπως τον είχαν προγραμματίσει και αυτή η μεταφορά καταριανού αερίου απλώς δεν θα γίνει.

Οι Αμερικανοί γνώριζαν ότι ο ΤΑΡ είχε ελπίδες επιβίωσης μόνο εάν δεν πραγματοποιούνταν ο South Stream. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει ενεργειακός κόμβος.

Ο αγωγός στο τουρκικό κομμάτι του θα έχει μια ιακνότητα μεταφοράς 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων όπως είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2014.

Θα διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα από την Ρωσία προς την Τουρκία και θα καταλήγει σε έναν διακλαδωτή στα ελληοτουρκικά σύνορα «από εκεί μπορεί να μεταφερθείσ την Ευρώπη».

Το «μπαλάκι» πέφτει στην ελληνική πλευρά.

«Δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο έλαβε το στρατηγικό επενδυτικό status το οποίο ζητήσαμε από την Τουρκία και αυτό τό αίτημα ικανοποιήθηκε, είναι ένα έργο που αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να γίνει και πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθεί»

«Για να επιταχύνουμε το σχέδιο είναι ένας από τους άμεσους στόχους μας και πιστεύω ότι είναι μια σωστή απόφαση» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ο Ερντογάν, μάλιστα, τόνισε πως οι δύο χώρες πρόκειται να επαναφέρουν τον κοινό στόχο για διμερείς εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισ. δολαρίων.
«Θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι είμαστε πρόθυμοι να προσδώσουμε στρατηγικό επενδυτικό satus στο σχέδιο του Akkuyu και μόλις ήρθαμε σε συνενόησση για αυτό με τον πρόεδρο Πούτιν. Θα προωθήσουμε επίσης την συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και στην αμυντική παραγωγή».

Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναμένει μια ακύρωση των παραγγελθέντων F-35;

Οι δύο επικεφαλής κρατών ανακοίνωσαν πως ΅«οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα αρθούν σταδιακά» ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, απάντησε πως περιορισμός φέρνει δυσκολίες, αλλά ότι η χορήγηση ελευθέρου καθεστώτος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Η ζωή προχωράει και περνάει γρήγορα. Αλλαγές έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο των επαφών μας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που θέλουμε ένα μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο καιρό γιατί θέλουμε να γίνει σύντομα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια με τη Ρωσία, καθώς και πως συμφωνήθηκε η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

«Ο λαοί των δύο χωρών αναμένουν την αποκατάσταση των σχέσεων σε πολλά επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε πόσο σημαντική ήταν η τηλεφωνική κλήση του Πούτιν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την ηθική και ψυχολογική στήριξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν», χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «αγαπητό φίλο».

Ερωτηθείς για τη συριακή κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος, απάντησε πως οι απόψεις του δεν συγκλίνουν με εκείνες του Ερντογάν, αλλά τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινά σημεία» (το κρατάμε αυτό καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη του Χαλεπίου)καθώς όπως είπε είναι απαραίτητη η δημοκρατική επίλυση.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως ο στόχος και των δύο πλευρών είναι κοινός, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου