Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Το Πακιστάν αρνήθηκε την αποβίβαση 30 απελαθέντων από την Ελλάδα

Οι αρχές του Πακιστάν αρνήθηκαν τελικώς να επιτρέψουν την αποβίβαση στο Ισλαμαμπάντ 30 μεταναστών που απελάθηκαν από την Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για "μη επιβεβαιωμένους απελαθέντες".

"Κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών δεν επέτρεψε σε αυτούς τους παράνομα απελαθέντες και στο πλήρωμα να αποβιβασθούν από το αεροσκάφος", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. "Παρά τη διευθέτηση όλων των θεμάτων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι νόμοι του Πακιστάν παραβιάσθηκαν, πράγμα που δεν μπορεί να επιτραπεί", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στην πτήση τσάρτερ η οποία απογειώθηκε από το αεροδρόμο "Ελευθέριος Βενιζέλος" το βράδυ της Τετάρτης, επιβιβάστηκαν τελικώς 39 παράνομοι μετανάστες, όλοι πρώην ποινικοί κρατούμενοι. Ηταν η πρώτη πτήση επιστροφής έπειτα από ενάμιση χρόνο, διοργανώθηκε από τον Frontex σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και εξελίχθηκε σε διπλωματικό μπρα ντε φερ Αθήνας - Ισλαμαμπάντ.

Η αρχική συμφωνία αφορούσε την επιστροφή 56 παράνομων μεταναστών από το προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ ότι θα δεχόταν πίσω μόνο όσους υπηκόους της έχουν δελτίο ταυτότητας (26 από τους 56 κρατούμενους) και θα αρνείτο την είσοδο σε όσους έχουν εφοδιαστεί με διαβατήριο από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα.

Το θέμα συζητήθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο και –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– υπήρξαν εισηγήσεις, η Διεύθυνση Αλλοδαπών να επιβιβάσει στην πτήση και τους 56 υπό απέλαση Πακιστανούς, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Ισλαμαμπάντ. Επιπλέον, αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφη διαμαρτυρία προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, προκειμένου οι Ελληνες διπλωμάτες να ενημερώσουν σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο αροεροσκάφος το οποίο μισθωθηκε από τον Frontex, επιβιβάστηκαν τελικώς 39 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι συνοδεύτηκαν από 100 αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περί τους 50.000 Πακιστανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο νομίμως στην Ευρώπη για δουλειά. Τον περασμένο χρόνο, περί τους 21.000 που βρίσκονταν στην Ευρώπη χωρίς άδειες παραμονής κρίθηκε ότι έπρεπε να επαναπατρισθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου