Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

«Ουζερί Τσιτσάνης» -Ο έρωτας ενός χριστιανού και μιας εβραίας στην Ελλάδα του 1942

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ταινίας καταλαβαίνεις ότι το θέμα της σου σφίγγει το στομάχι.

Η γερμανική μπότα χτυπάει ρυθμικά στα σοκάκια, οι Εβραίοι τραγουδούν στη χορωδία και πιο κάτω, ο Τσιτσάνης παίζει ένα από τα τραγούδια που έμελλε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Με πολύ μουσική και τραγούδια, περίσσια χαμόγελα αλλά και δημιουργικό άγχος πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης νέας ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης» που βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.



Εικόνες που ταρακουνούν, σοκάρουν και δημιουργούν πόνο. Μια μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή. Μια ταινία συγκίνησης με κύριο υλικό ένα βιβλίο ψυχ
ής.

Ρατσισμός, ξενοφοβία, βία, πόνος, έρωτας, όλα στον καμβά της σχεδόν δί
ωρης παραγωγής.

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη του 1942 στην υπό γερμανική κατοχή πόλη εκεί που ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε φρικαλεότητες, ανύποπτο πόνο, ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων. Μία αγάπη που βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί που ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική «Συννεφιασμένη Κυριακή» την ημέρα που έφυγαν από τη ζωή φίλοι στο απόσπασμα.



Λιτός, δωρικός, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου ξεδιπλώνει την προσωπικότητα του Βασίλη Τσιτσάνη.

Χάρης Φραγκούλης με δραστήρια δράση στην Αντίσταση και Χριστίνα Χειλά Φαμέλλη η Εβραία που δεν θα προδώσει την οικογένεια της, εξαιρετικοί στο ζευγάρι των νέων. Ένας έρωτας που δεν θα εκπληρωθεί με ένα φινάλε που σου αφήνει τη φαντασία να το διαμορφώσεις όπως εσύ θέλεις. Η Βασιλική Τρουφάκου στο πάλκο πλάι στον Τσιτσάνη και η Μαρία Καβουκίδου, η Εβραία μητέρα που σε κάνει φορές να ανατριχιάζεις.

Ένα εργόχειρο καλοδουλεμένο όπου η κάθε βελονιά στοιχίζεται απόλυτα με την άλλη. Άξιοι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου, Λάκης Κομνηνός, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιάννης Αϊβάζης, Πέτρος Ξεκούκης, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Ξανθή Γεωργίου, σε ρόλους κλειδιά

Ένα θέαμα πλούσιο και ζουμερό.

Όταν άναψαν τα φώτα το κοινό καταχειροκρότησε τους συντελεστές, μια κυρία δίπλα μου πλάνταξε στο κλάμα και ο Μανώλης Γλέζος που βρέθηκε στο κοινό έδωσε συγχαρητήρια και δήλωσε ότι, αυτό το βράδυ, ξαναέζησε την εποχή εκείνη. Δεν είναι λίγο αυτό.



Η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» προβάλλεται από 3 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους

Δείτε το επίσημο τρέιλερ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου