Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Εν ψυχρώ δολοφονία Κούρδου δικηγόρου-ακτιβιστή on camera

Εν ψυχρώ, μπροστά στις κάμερες, δολοφονήθηκε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταχίρ Ελτζί πυροβολήθηκε στο κεφάλι την ώρα που πραγματοποιούσε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες. Ο Ελτζί ήταν γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Κούρδων.

Ακολούθησε μάχη για πάνω από 10 λεπτά ανάμεσα στον ένοπλο και τους ανθρώπους που συνόδευαν τον άτυχο δικηγόρο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δημοσιογράφοι και τρεις αστυνομικοί. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.

Ο Ελτζί αντιμετώπιζε σφοδρές διώξεις από το τουρκικό κράτος, καθώς είχε δηλώσει στην τηλεόραση στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου πως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου μέσα στο γραφείο του στο Νιτγιάρμπακιρ, ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας μέσω του τύπου» από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Πάντως η χρονική στιγμή της δολοφονίας μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθώς εδώ και μερικούς μήνες έχει αρχίσει ξανά ενας νέος κύκλος συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας και στους Κούρδους μαχητές με επίκεντρο την πόλη Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και άλλες περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου