Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

EFSF: Επιμένει πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, αλλά δεν ζητά επιτάχυνση της αποπληρωμής των δανείων του

Σε νέο ανακοινωθέν του μηχανισμού τονίζεται με κάθε σαφήνεια πως για την ώρα ο EFSF δεν ζητά άμεση αποπληρωμή των δανείων του από την Ελλάδα, όμως διαβεβαιώνει πως διατηρεί το δικαίωμά του να κηρύξει τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα άμεσα απαιτητά.

Επί της ουσίας, ο EFSF δεν ζητά αποπληρωμή των δανείων τώρα, ωστόσο καθιστά σαφές πως δεν αποκλείεται άμεσα να απαιτήσει την αποπληρωμή.

Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν του μηχανισμού, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το δικαίωμα να καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια, μετά τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.

Μετά την ενημέρωση του ΔΝΤ πως δεν πληρώθηκε η δόση, η μη πληρωμή συνιστά «γεγονός χρεοκοπίας» (event of default) για την Ελλάδα με βάση τη συμφωνία του EFSF με τη χώρα.

Σύμφωνα με τον EFSF, το διοικητικό συμβούλιο του μηχανισμού έκανε αποδεκτή την εισήγηση του επικεφαλής, Klaus Regling, να μην αιτηθεί την άμεση αποπληρωμή των δανείων, ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να κηρύξει τα δάνεια προς το ελληνικό δημόσιο άμεσα απαιτητά.

Ο EFSF ενημερώνει επίσης πως η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και ο μηχανισμός θα επανεξετάζει τακτικά τη θέση του.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο EFSF έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης συνολικά κεφάλαια ύψους 141,8 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη 30 Ιουνίου εξέπνευσε το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα προς διάθεση κεφάλαια για την Ελλάδα από τον EFSF, όπως:

- 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά στην τελευταία δόση από το πρόγραμμα, η οποία δεν καταβλήθηκε ποτέ.

- 10,9 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά τα κεφάλαια του ΤΧΣ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα οποία επεστράφησαν στον EFSF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου