Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Στη Βουλή η πρόταση για τη συμφωνία

Κατατέθηκε στο παρά πέντε το πακέτο μέτρων της συμφωνίας, δύο ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των δανειστών.

Η Ολομέλια συγκαλείται αύριο στις 2 το μεσημέρι και ζητείται η έγκριση της Βουλής, στην ελληνική oμάδα διαπραγμάτευσης, πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, για να διαπραγματευτούν με βάση το συγκεκριμένο κείμενο.

Η διαδικασία θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα γίνει Νόμος του Κράτους. Η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην διαπραγματευτική ομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα επί του περιεχομένου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, μερικά σημεία από αυτά που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι τα εξής:

- Διατηρείται το καθεστώς έκπτωσης 30% ΦΠΑ για τα περισσότερα νησιά, από το οποίο θα εξαιρεθούν τα λεγόμενα "μεγάλα" νησιά, τα οποία «παίρνουν» το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών κρατήσεων.

- Το σχέδιο κρατά τον ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία, αλλά ανεβάζει το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για τη βιομηχανία τροφίμων στο 23%, όπως ήταν η απαίτηση των πιστωτών.

- Παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για «πάγωμα» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο ωστόσο είναι και πάλι το ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με το πρακτορείο, και η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές. Συγκεκριμένα, το ΜΝΙ αναφέρει ότι στην ελληνική πρόταση «δεν περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις» και πως, σύμφωνα με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές θα αρνηθούν και πάλι να προχωρήσουν με την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στη Βουλή, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους.

Στις 08:00 το πρωί θα υπάρξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ώρα σε ώρα, το κείμενο της ελληνικής πρότασης αναμένεται να φτάσει και στα χέρια των θεσμών και του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα τις προωθήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου