Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Καταρρέει το κινεζικό χρηματιστήριο

Καταρρέει το κινέζικο χρηματιστήριο καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί απώλειες μεγαλύτερες του 30% σε και οι επενδυτές είδαν να κάνουν φτερά περισσότερα από 3.200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να περιορίσουν τον πανικό οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στους μετόχους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρίας, να πουλήσουν τις μετοχές τους για τους επόμενους έξι μήνες.

Ο περιορισμός αυτός έχει σκοπό να "διατηρήσει τη σταθερότητα των αγορών κεφαλαίου και να προστατεύσει τα νομικά δικαιώματα των επενδυτών", σύμφωνα με μία ανακοίνωση της κινεζικής Επιτροπής για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτιικών αγορών (CSRC).

Η CSRC διευκρίνισε πως οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της απαγόρευσης θα τύχει "αυστηρής μεταχείρισης".

Η ανακοίνωση προστίθεται σε ένα οπλοστάσιο μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά το Σαββατοκύριακο από τις κινεζικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστούν οι επενδυτές και να σταματήσει η θεαματική βουτιά των αγορών – χωρίς προφανή επιτυχία.

Τα κινεζικά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 30% σε τρεις εβδομάδες και είδαν να κάνουν φτερά περισσότερα από 3.200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Bloomberg.

Πτώση στο Τόκιο

Με απότομη πτώση άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο στο Τόκιο, μετά από τη διακοπή της συνεδρίας για τεχνικούς λόγους στην Wall Street, την κατάρρευση των κινέζικων τιμών, την αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα και την απότομη άνοδο του γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 431,18 μονάδων (-2,18%), πέφτοντας στις 19.306,46 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 41,24 μονάδων (-2,60%), πέφτοντας στις 1.541,24 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου