Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

BusinessWeek: Ρίσκο του ''κοτόπουλου'' στην Ελλάδα – Γίνεται παγκοσμίως πρώτη είδηση

''Αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τα ηνία, έχετε το νου σας. Φαινομενικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αλλά είναι αυστηρά αντίθετοι με το σημερινό καθεστώς διάσωσης, λιτότητας'' αναφέρει το BusinessWeek.

Διαβάστε όλο το άρθρο του BusinessWeek.

Δώστε προσοχή ξανά στην Ελλάδα!

Έχει περάσει αρκετός καιρός από όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα οπότε ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας: πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της. Στα τέλη του 2011, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων προσέγγιζε επίπεδα της τάξης του 35%. Η κρίση άρχισε να εξασθενίζει το καλοκαίρι του 2012, όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε οριακά τις εκλογές και με το συνασπισμό της συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα στήριξης με σκληρούς όρους. Από τότε οι αγορές ανακουφίστηκαν αρκετά, παρότι η οικονομία παραμένει σε δύσκολη κατάσταση.

Όπως και να χει, ίσως να πρέπει να αρχίσετε να δίνετε και πάλι σημασία.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν πράγματι η Ελλάδα θέλει πρόωρες εκλογές; Αυτό θα εξαρτηθεί από την ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται να αντεπεξέλθει στο τεράστιο έργο να κρατήσει την κυβέρνησή του ενωμένη.

Η
 Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να προκηρύξει εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους και μια δημοσκόπηση που βγήκε μόλις δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ άνω του 3%. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, η σχετική ηρεμία των ελληνικών αγορών θα μπορούσε να διαταραχτεί.

Σε ένα e-mail, ο αναλυτής Lorcan Roche Kelly της Agenda Research εξηγεί:

"Ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει 155 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Για να εκλέξει πρόεδρο, χρειάζεται 180 ψήφους υπέρ του υποψήφιου που θα προτείνει (η ψηφοφορία για τον πρόεδρο γίνεται σε τρεις φάσεις, εάν 200 από τους 300 βουλευτές δεν εκλέξουν τον υποψήφιο στους πρώτους δύο γύρους, υπάρχει ένας τρίτος γύρος όπου η πλειοψηφία μειώνεται στους 180. Οι φάσεις της ψηφοφορίας απέχουν χρονικά κατά πέντε ημέρες οπότε η όλη διαδικασία διαρκεί πάνω από 1 εβδομάδα, που σημαίνει ότι θα είναι «θορυβώδης»)"

"Ο Σαμαράς χρειάζεται ακόμη 25 έδρες για το στόχο του και αν δεν τα καταφέρει θα προκηρυχθούν εκλογές".

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν ο τρέχων συνασπισμός μπορεί να βρει τις 180 ψήφους που απαιτούνται. Είναι πιθανό, αν καλοπιάσει αρκετά ανεξάρτητα μέλη του κοινοβουλίου, να πετύχει το στόχο του. Αλλά τα πράγματα είναι οριακά και μπορεί να μην τα καταφέρει.

Αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τα ηνία, έχετε το νου σας. Φαινομενικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αλλά είναι αυστηρά αντίθετοι με το σημερινό καθεστώς διάσωσης/λιτότητας.

Πιθανότατα βλέπετε ένα δυνητικό παίγνιο ρίσκου τύπου "κοτόπουλου". Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που πρόσφεραν στήριξη στην Ελλάδα θα επιμείνουν πως οι υφιστάμενοι όροι δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει ότι θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά πως οι όροι πρέπει να αλλάξουν. Το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο, αλλά θα μπορούσε εύκολα να γίνει η μεγαλύτερη είδηση παγκοσμίως στις αρχές της άνοιξης.
το είδαμε capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου