Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

«Σφίγγει» τη θηλιά το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια. Δρα πέρα από τη δεδομένη εμπειρία. Τώρα πρέπει να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι». Με αυτή τη φράση υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας «έδειξε» το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για τη μείζονα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το αυριανό Euroworking Group αποκτά, πλέον, εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα, αφού θα δείξει ποια στάση θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι έναντι των ακραίων θέσεων του Ταμείου.

Αιφνιδιασμός από τις σκληρές θέσεις

Αυτό που έχει αιφνιδιάσει το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση εν γένει είναι το ότι το Ταμείο «τα θέλει όλα τώρα, σαν να μην υπάρχει επόμενη ημέρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, παρατηρώντας ότι έως τώρα το σύνηθες ήταν να συμφωνείται μια μεγάλη μάζα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών παρεμβάσεων και τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στο επόμενο «πακέτο». Εν προκειμένω, η Αθήνα θεωρεί ότι με βάση τις ελληνικές προτάσεις, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή ως προαπαιτούμενα, όπως άλλωστε προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός του ESM.

Αναζητά τον ρόλο του στην Ευρώπη με την υποστήριξη Ευρωπαίων

«Θα μπορούσαν να συνοδέψουν την ECCL, αφού θα είναι μαζί μας και το 2015», σημείωσε ο ίδιος παράγοντας «καρφώνοντας» το ΔΝΤ για τη στάση του, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει αύριο, «ακουμπώντας» πλέον και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.
Την εικόνα της αδιαλλαξίας εκ μέρους του ΔΝΤ δίνει και άλλος παράγοντας από το κυβερνητικό στρατόπεδο με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως είναι προφανές ότι το Ταμείο αναζητά το ρόλο του στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα την ανοχή ή ακόμα και την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων.

Η Γερμανία βάζει «πλάτες» στο ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, κι ενώ η Ελλάδα ελπίζει σε παρέμβαση των Ευρωπαίων, η Γερμανία φαίνεται να συντάσσεται απόλυτα με τη σκληρή γραμμή του Ταμείου, κάτι που δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα των διαπραγματεύσεων.

Το Βερολίνο είναι για ακόμη μια φορά ο «ρυθμιστής» του θρίλερ, ωστόσο, η θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ο οποίος δεν ενεργεί αυτοβούλως) προσεγγίζει περισσότερο εκείνη του ΔΝΤ και απομακρύνεται από την πιο μετριοπαθή στάση που επιχειρούν να κρατήσουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου επικρατεί μερική... άγνοια για το ποιες είναι πραγματικά οι θέσεις Σόιμπλε, ο οποίος, άλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει καμία σχέση με τον πάλαι ποτέ λαλίστατο υπουργό Οικονομικών που έπαιρνε θέση για τα πάντα.

Αλλωστε, ο Γερμανός υπουργός ήταν βασικός υποστηρικτής της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και, τώρα, πιέζει ιδιαίτερα προς την υιοθέτηση της πιστωτικής γραμμής από την Ελλάδα.

Βέβαια, η Γερμανία και ο Σόιμπλε, έχουν και έναν βασικό «εσωτερικό» λόγο για να πιέζουν τόσο πολύ για νέα μέτρα και αυστηρή εποπτεία. Αυτός δεν είναι άλλος από την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί από το Κοινοβούλιο, αλλά και τους Γερμανούς πολίτες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μέρκελ ζητήσει την έγκριση της πιστωτικής γραμμής ή την παράταση του Μνημονίου.

Στόχος είναι κάτι τέτοιο να γίνει, χωρίς να χρειαστεί να ψηφιστεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέο χρήμα.

Δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη – Μύλος με το email της Τρόικα

Μέσα σε αυτό το κλίμα η διαπραγμάτευση φαίνεται πως βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν, καθώς, το απαντητικό email της Τρόικα έφερε αίτημα για νέες διευκρινίσεις, οι οποίες συνήθως μεταφράζονται σε νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανέφερε ότι θα απαντήσει μέσω τηλεδιάσκεψης η οποία θα πραγματοποιούνταν σήμερα, ωστόσο, έπειτα από ένα μίνι υπουργικό το τηλεραντεβού ακυρώθηκε.
το είδαμε iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου