Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Κρούσμα Εμπολα στη Νέα Υόρκη -Πανικός στις ΗΠΑ

Νέο κύμα πανικού στις ΗΠΑ σκόρπισε η είδηση ότι ένας γιατρός στη Νέα Υόρκη ο οποίος στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα βρέθηκε πρόσφατα στη Γουινέα, είναι θετικός στον θανατηφόρο ιό Εμπολα.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι ο δρ Σπένσερ έχει έρθει σε επαφή με «ελάχιστους ανθρώπους» μετά την επιστροφή του απο τη Γουινέα στις 17 Οκτωβρίου και την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα με τέσσερις ανθρώπους. Με τρεις φίλους του οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα και με έναν οδηγό ταξί ο οποίος δεν έχει δυνητικό κίνδυνο από τον ιό. Ενας μάλιστα από τους φίλους του γιατρού είναι ήδη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο δρ. Κρεγκ Σπένσερ είχε μετακινηθεί στην πόλη με το μετρό και ένα ταξί και είχε επισκεφθεί μια αίθουσα μπόουλινγκ στην περίοδο αφότου επέστρεψε από τη Γουινέα και μέχρι που εμφάνισε τα συμπτώματα. Το διαμέρισμα του, πάντως, στη συνοικία Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλεισθεί, δήλωσε η επίτροπος.

Επίσης, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο γιατρός της οργάνωσης κατά την επιστροφή του στην Αμερική αεροπορικώς είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής οι οποίες πλήττονται περισσότερο από το θανατηφόρο ιό.

Από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) ανακοινώθηκε πως ο ασθενής, ο οποίος είχε εργασθεί με ασθενείς του Έμπολα στη Γουινέα, «υποβλήθηκε (κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK) στον διευρυμένο έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν απ' αυτές τις χώρες».

Πρόκειται για τον ειδικό έλεγχο που άρχισε να γίνεται νωρίτερα αυτό το μήνα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε σε πέντε μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια --του JFK περιλαμβανομένου.

Ο γιατρός «πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας», προσθέτουν τα CDC σε δήλωση που εξέδωσαν.

Τελικά ο Σπένσερ κατάλαβε μόνος του ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, μιας και μετρούσε δύο φορές την ημέρα τη θερμοκρασία του προληπτικά. Ετσι, όταν ανέβασε για πρώτη φορά πυρετό χθες, Πέμπτη, ειδοποίησε αμέσως τις αρμόδιες αρχές.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε στην είδηση για το κρούσμα του Έμπολα μετά την ανακοίνωσή της αργά χθες, Πέμπτη. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 9 μονάδων ή 0,45% ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου