Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Δράμα στη Νότια Κορέα: Βυθίστηκε πλοίο με μαθητές -2 νεκροί 300 αγνοούμενοι

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των επιβατών του πλοίου Sewol το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Νότιας Κορέας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 100 αγνοούμενους, ωστόσο ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε και πλέον οι αρχές κάνουν λόγο για 300. Στο πλοίο, μάλιστα, επέβαιναν και 320 μαθητές που πήγαιναν εκπαιδευτική εκδρομή στο νησί Τζεζού. Δυο άτομα, μια γυναίκα και ένας μαθητής, έχουν ανασυρθεί νεκρά.

Στη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση διάσωσης με σωστικές λέμβους και ελικόπτερα. Στην αρχή οι διασώστες έσπευσαν στο πλοίο, το οποίο είχε γείρει και βυθιζόταν και προσπάθησαν να απομακρύνουν από το κατάστρωμα όσους περισσότερους επιβάτες μπορούσαν. Μάλιστα, οι στιγμές πριν η θάλασσα καταπιεί το πλοίο, ήταν δραματικές. Το καράβι είχε πάρει κλίση, όλα επάνω είχαν αναποδογυρίσει, επιβάτες και πλήρωμα -με αγωνιώδεις προσπάθειες- αναζητούσαν τρόπο να γλιτώσουν. Οι φωτογραφίες του sky.com είναι ενδεικτικές του πανικού και του αγώνα επιβίωσης που δόθηκε πριν το πλοίο βυθιστεί.

Οι διασώστες κατάφεραν να σώσουν 164 επιβάτες. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έπεσαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας για να σωθούν. Οι μαρτυρίες επιβατών, όπως τις καταγράφει το BBC, που διασώθηκαν και έφτασαν στην στεριά είναι δραματικές, όπως αυτή ενός παιδιού που είπε «πήδηξα στο παγωμένο νερό, γιατί ήθελα να ζήσω».

Οι υπολοιπες μαρτυρίες

«Ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και ξαφνικά το πλοίο πήρε κλίση»

«Οι επιβάτες προσπαθούν να φτάσουν τα επάνω καταστρώματα, όμως ήταν πολύ δύσκολο, αφού το πλοίο είχε γείρει».

«Κάποιο από τους φίλους μου έπεσαν, χτύπησαν και αιμορραγούσαν. Πηδήξαμε στα παγωμένα νερά και μας περισυνέλεξαν τα διασωστικά σκάφη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου