Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Συρία

Ο αριθμός των θυμάτων στην Συρία αυξάνεται δραματικά.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 248 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 109 άμαχοι, έχασαν χθες Πέμπτη τη ζωή τους. Όπως ανακοίνωσε, πρόκειται για τον «βαρύτερο απολογισμό που έχει καταγραφεί εδώ και 16 μήνες».

Τις τελευταίες ημέρες, οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες επικεντρώνονται στη Δαμασκό, αλλά συγκρούσεις σημειώνονται και στις πόλεις Χομς, Χαλέπι, Ιντλίμπ και Χάμα.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα φανεί αν η νίκη που πέτυχαν οι αντάρτες με τη δολοφονία του υπουργού Αμυνας του καθεστώτος Ασαντ θα είναι καθοριστική ή αν θα ανατραπεί από τις εξελίξεις.

Η κατάληψη της συριακής πρωτεύουσας, που μέχρι πρότινος ήταν απλησίαστος στόχος για τους αντάρτες, μοιάζει όλο και πιο πιθανή.

Στο επαναστατικό στρατόπεδο επικρατεί μεγάλη ευφορία και αναπτέρωση του ηθικού, ενώ πλέον ο στρατηγικός στόχος είναι η παγίωση των αντικαθεστωτικών αγωνιστών και των υποστηρικτών τους στην πρωτεύουσα. Η Δαμασκός είναι το κέντρο επιχειρήσεων του καθεστώτος και η κατάληψή της θα σηματοδοτούσε την ευκαιρία για κάτι καινούριο στη Συρία, όπως συνέβη αντίστοιχα στις πρωτεύουσες-κέντρα επιρροής του Ιράκ, της Υεμένης, της Αιγύπτου και της Λιβύης, σχολιάζει ο Μάρτιν Τσούλοφ.

Ωστόσο, η πλευρά των ανταρτών παρουσιάζει ακόμα ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πυρομαχικά, ενώ η απάντηση της κυβέρνησης στις χθεσινές απώλειές της θεωρείται βέβαιη. Ο φόβος που μέχρι τώρα συγκρατούσε μέρος της κοινής γνώμης ενωμένο με τις καθεστωτικές δυνάμεις δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Μένει να δούμε αν ο Άσαντ είναι έτοιμος να αποκαταστήσει τις απώλειές του και την κυριαρχία του στην πρωτεύουσα, πιθανώς με τη χρήση συντριπτικής βίας.
πηγή:blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου