Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΝΑΤΟ: Τα Σκόπια παραμένουν Σκόπια μέχρι νεωτέρας, άρα εκτός Συμμαχίας

Στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, επαναβεβαιώνεται ρητά η απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008 ότι, για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η πΓΔΜ θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Η Συμμαχία σημειώνει ακόμα, ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την περιφερειακή διάσταση του ζητήματος. Επιπλέον, η Συμμαχία καλεί για ταχεία επίλυση του ζητήματος, ενώ ενθαρρύνει την πΓΔΜ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας πολυεθνικής κοινωνίας.

«Εγιναν κάποιες μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο και είχε τη ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο αυτή ήταν η αναδιοργάνωση της Συμμαχίας, ούτε ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές του 21ου αιώνα. Τόσο στο θέμα αυτό, όσο και στ' άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Συμμαχία, οι εργασίες κατέληξαν με επιτυχία. Οσον αφορά στα Σκόπια, έγιναν πράγματι ορισμένες παρασκηνιακές και μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν. Η Σύνοδος επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνο όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.

»Στο περιθώριο της Συνόδου, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον πρόεδρο της Γαλλίας, την Καγκελάριο της Γερμανίας, με την οποία συζητήσαμε αρκετά, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, καθώς και με πολλούς άλλους. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και του προβληματισμού όλων».

Η πρώτη μέρα της Συνόδου ολοκληρώθηκε με δείπνο των ηγετών, με τη συμμετοχή του κ. Μολυβιάτη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δείπνο των υπουργών Εξωτερικών, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ιωάννης Αλέξιος-Ζέπος, ενώ παρατέθηκε και δείπνο για τους υπουργούς Αμυνας των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φραγκούλης Φράγκος.


Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Μολυβιάτης είχε την ευκαιρία να έχει σύντομη 
συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την τελετή υποδοχής στον χώρο της Συνόδου.
πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου