Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

H Google τιμά την 166η επέτειο γέννησης του Κάρλ Φαμπερζέ

Τα διάσημα Φαμπερζέ αυγά κοσμούν το σημερινό doodle της google, η οποία με αυτόν τον τρόπο τιμά την 166η Επέτειο γέννησης του Ρώσου χρυσοχόου σχεδιαστή και εμπνευστή τους, Καρλ Φαμπερζέ...

Ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ γεννήθηκε ακριβώς πριν από 166 χρόνια, στις 30 Μαΐου του 1846, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Το 1870 κληρονομεί από τον πατέρα του, Γκυστάβ Φαμπερζέ, την οικογενειακή επιχείρηση σχεδίασης και κατασκευής περίτεχνων διακοσμητικών αντικειμένων, ωστόσο μέχρι το 1972 που επιστρέφει οριστικά στην Αγία Πετρούπολη, γυρνά τον κόσμο, μελετώντας και συλλέγοντας εμπειρίες.

Το εργαστήριο του Φαμπερζέ γίνεται σιγά - σιγά διάσημο για τις δημιουργίες του, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται ανθρώπινες φιγούρες, κορνίζες, άνθη, κομψοτεχνήματα με ζώα και κυρίως... τα περίφημα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά, που γοήτευσαν τις βασιλικές αυλές και κατέκτησαν τις αγορές της Ευρώπης.

Από το 1885 έως το 1917, εκμεταλλευόμενος το πασχαλινό έθιμο των Ρώσων να ανταλλάσσουν αυγά, παράγει πολλά μικρά χρυσοποίκιλτα αυγά - μενταγιόν.

Η πιο διάσημη δουλεία του, όμως, ήταν τα μεγάλα αυγά, τα οποία κατασκεύασε κατόπιν παραγγελίας των τσάρων Αλεξάνδρου του Γ' και του διαδόχου του Νικολάου του Β'.

Ο Αλέξανδρος΄Γ' χάριζε ένα αυγό τον χρόνο στη γυναίκα του, την τσαρίνα Μαρία Φιοντόροβα ως δώρο για την επέτειο του γάμου τους, ενώ ο Νικόλαος Β', μετά το θάνατο του πατέρα του, παράγγελνε δύο αυγά το χρόνο, ένα για την χήρα μητέρα του, και ένα για τη δική του σύζυγό του αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα...

Συνολικά κατασκευάστηκαν 54 τέτοια αυγά από τα οποία μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τα 42, τα οποία και φιλοξενούνται σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία ανά τον κόσμο.

Τα αυγά είναι κατασκευασμένα από πέτρα ή πολύτιμα μέταλλα, καλυμμένα με πολύτιμες πέτρες και σμάλτο, ενώ κανένα από αυτά δεν είναι ίδιο με άλλο. Ενα μόνο από τα αυγά αυτά, η «Καρελική Σημύδα», είχε κατασκευαστεί από ξύλο. Τα περισσότερα ήταν κούφια και έκρυβαν μέσα διάφορες μινιατούρες- εκπλήξεις, κοσμήματα ή μηχανισμούς ρολογιών.

Στο απόγειο της δόξας του, ο οίκος, απασχολούσε 500 σχεδιαστές και κατασκευαστές αυγών και άλλων κοσμημάτων και διατηρούσε υποκαταστήματα στη Μόσχα, την Οδησσό, το Κίεβο και το Λονδίνο.

O Οίκος Φαμπερζέ, μετά την Ρωσική επανάσταση, κρατικοποιήθηκε και ο Καρλ, εγκατέλειψε τη χώρα, περνώντας με τρένο στην Λετονία, την οποία εγκατέλειψε, ένα μήνα μετά. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, αλλά αργότερα πέρασε στην Ελβετία, όπου και πέθανε το 1920, από καρδιακή προσβολή.

Ο οίκος Φαμπερζέ εδρεύει, σήμερα, στη Γενεύη, ενώ στο συμβούλιό του συμμετέχουν και άτομα της οικογένειας, όπως η εγγονή του Καρλ, Τατιάνα και η δισέγγονή του Σάρα.
πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου