Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Κραυγή αγωνίας από τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία Τρικαλινούς

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές του Νομού Τρικάλων απευθύνει ο Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία:

«Ο Τήλεφος, βασιλιάς της Μυσίας, τραματίστηκε από τον Αχιλλέα στη διάρκεια της μεταξύ τους μονομαχίας. Το τραύμα αυτό δεν θα θεραπευόταν παρά μόνο, σύμφωνα με χρησμό, από εκείνον που το προκάλεσε. Ο χρησμός έλεγε: «Ο τρώσας και ιάσεται», δηλαδή «εκείνος που προξένησε τη λαβωματιά, αυτός και θα τη θερεπεύσει». Η λαβωματιά του Τήλεφου θεραπεύτηκε όχι από τον Αχιλλέα αλλά από το δόρυ του, όταν ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ερμηνεύοντας σωστά τον χρησμό, επέθεσε στο τραύμα λίγη από τη σκουριά του δόρατος του Αχιλλέα. Η σκουριά έκλεισε αμέσως την πληγή του Τήλεφου.

Τα τραύματα που έχει υποστεί η αναπηρική κοινότητα από την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση είναι πολλά και δυσεπούλωτα:

  • Επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από την άδικη επιβολή έκτακτων (;) εισπρακτικών μέτρων.
  • Εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας που αποτελεί για εμάς την πιο σκληρή μορφή κοινωνικής αναπηρίας.
  • Πρωτοφανής υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.
  • Κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και συρρίκνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
  • Ανεπαρκής χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για ΑμεΑ.
  • Επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.
  • Υποχρηματοδότηση του προγράμματος διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα για τους κωφούς.
  • Υποβάθμιση της παρεχόμενης στα ΑμεΑ δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Θέσπιση ενός παραμορφωμένου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ο οποίος σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί από το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ως μέσο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής κοινωνικών δαπανών.
Το τελευταίο διάστημα η στοχοποίηση της αναπηρίας ολοκληρώνεται με τον δημόσιο διασυρμό των αναπήρων, τόσο από τις πολιτικές ηγεσίες όσο και από τα ΜΜΕ, τα οποία δεν έδωσαν καν την παραμικρή δυνατότητα στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία να τοποθετηθεί επί του θέματος. Μέσω της μαϊμουδολογίας, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Ο μέσος έλληνας πολίτης προσπαθεί απεγνωσμένα υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών συθηκών να αποφύγει την εξαθλίωση και να εξασφαλίσει την προσωπική και οικογενειακή του επιβίωση. Δεχόμενος αυτή την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα στρέφει το βλέμμα του επάνω μας με αμφισβήτηση την στιγμή που η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί μονόδρομο για όλους τους πολίτες ώστε να μη διολισθήσουμε σε εποχή κοινωνικού κανιβαλισμού. Το αναπηρικό κίνημα από τη δεκαετία του 1980 και του 1990 ζητούσε Ενιαία Αρχή Πληρωμών των προνοιακών επιδομάτων γιατί είχε αντιληφθεί από τότε τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά δεν εισακούστηκε γιατί το πρόταγμα όλων των κυβερνήσεων ήταν η εξυπηρέτηση των ψηφοθηρικών τους προτεραιοτήτων. Οι «μαϊμούδες», ως γνωστόν, ψηφίζουν στον τόπο μας και μάλιστα κομίζουν και συγγενικές ψήφους στον ευεργέτη πολιτικό υπό την αιγίδα του οποίου τελεί κάθε τέτοια οικογένεια.

Η ανακοίνωση του Υποργείου Υγείας για τον αριθμό των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων που δεν απογράφηκε, άνοιξε την κερκόπορτα. Για ποιον λόγο, εκτός από αυτόν του τηλε - εντυπωσιασμού δόθηκε αυτός ο αριθμός στη δημοσιότητα (36.294 άτομα) χωρίς προηγουμένως να αναλυθεί;

Σαφώς κάποιοι δεν πήγαν να απογραφούν επειδή είναι λαθρεπιβάτες στο αναπηρικό όχημα. Χρέος της πολιτείας είναι να τους εντοπίσει και να τους τιμωρήσει μαζί με όλη την πυραμίδα της οποίας αποτελούν μέλη. Δηλαδή τους πολιτικούς τους προστάτες, τους επίορκους γιατρούς που έδωσαν «γιαλαντζί γνωματεύσεις» και τα μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών που έφεραν σε πέρας τη «φάμπρικα» δίνοντας ποσοστά αναπηρίας χωρίς να εξετάζουν στοιχειωδώς τους προσερχόμενους σε αυτές.

Κάποιοι το αμέλησαν ως τέκνα της Ελλάδας των διαρκών παρατάσεων.

Κάποιοι εμποδίστηκαν να λάβουν μέρος στη διαδικασία της απογραφής επειδή αντιμετώπισαν συγκεκριμένα προσκόμματα (π.χ. αδυναμία των Δήμων να χορηγήσουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις, έλλειψη δικαστικής συμπαράστασης γονέων ΑμεΑ, αδυναμία ΚΕΠ να εξυπηρετήσουν τους πολίτες).

Κάποιοι απεβίωσαν.

Κάποιοι λάμβαναν το επίδομα μέχρι και τον Ιανουάριο και εξαιτίας της λήξης της ισχύος της απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής που διέθεταν, δεν μπορούσαν να απογραφούν και εμφανίζονται ως απόντες. Οι τεράστιες λίστες αναμονής στον νέο και δυστυχώς αργοκίνητο, χρονοβόρο και βασανιστικό για τους αναπήρους θεσμό των ΚΕΠΑ δεν τους επέτρεψαν να ενταχθούν έγκαιρα εκ νέου στη λίστα των επιδοτούμενων.

Ζητάμε να δοθούν σαφή και τεκμηριωμένα στοιχεία για όλα αυτά διότι το κυνήγι μαγισσών που έχει ξεκινήσει με ευθύνη της πολιτείας διαλύει τη συνοχή του εναπομείναντος κοινωνικού μας ιστού.

Για εμάς το σχέδιο είναι προφανές. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, θα υπάρξει επανεξέταση όλων των ατόμων με αναπηρία. Η επανεξέταση θα γίνει από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) βάσει του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ο οποίος αποτελεί τον πάγκο του χασάπη για τους ανάπηρους καθώς μειώνει τα ποσοστά αναπηρίας με αποτέλεσμα άνθρωποι που ως χτες θεωρούνταν ανάπηροι από αύριο να μην υφίστανται για το Υπουργείο Υγείας ως τέτοιοι. Οι παροχές που δικαιούνταν ως ανάπηροι θα περικοπούν, οι δαπάνες για το δημόσιο ταμείο θα μειωθούν και τα ελλείμματα θα περιοριστούν. Ο στόχος θα έχει επιτευχθεί και ο μέχρι πρότινος κακόφημος Καιάδας θα έχει αποκατασταθεί ως πεδίο ανάληψης της πατριωτικής ευθύνης και εκπλήρωσης του εθνικού καθήκοντος.

Όταν τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε πολιτικό που έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό, εσείς κύριοι και κυρία βουλευτές νιώσατε θιγμένοι και απαιτούσατε επί ημέρες να δοθεί το όνομα στη δημοσιότητα. Έτσι κι εμείς νιώθουμε θιγμένοι διότι είμαστε ανάπηροι αλλά η αξιοπρέπειά μας είναι αρτιμελής.

Ζητάμε τη δημόσια τοποθέτησή σας για την αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπρέπειάς μας στη βάση του «ο τρώσας και ιάσεται». Το δόρυ που μας λάβωσε είναι η εξουσία σας που τη μεταχειριστήκατε ως αντιαναπηρικό όπλο. Χρησιμοποιείστε αυτό το δόρυ όσο ακόμη το κρατάτε στα χέρια σας για να θεραπεύσετε τα τραύματα, ειδεμή θα κληθεί σύντομα να αναλάβει την ίαση κάποιος άλλος «Οδυσσέας»».


  Για το Δ.Σ.
Ο  Πρόεδρος                    Ο Γ. Γραμματέας
Νταλούκας  Θωμάς       Τσόγιας Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου