Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τα «φώτα» των αγορών πέφτουν τώρα στην Πορτογαλία

Στιγμές που θυμίζουν Ελλάδα ζει η Πορτογαλία γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της χώρας και τους ευρωπαίους. Σύμφωνα με το Reuters οι επενδυτές ποντάρουν πλέον ότι σειρά, μετά την Ελλάδα, έχει η Πορτογαλία, ξεπουλώντας μετοχές και ομόλογά της, καθώς θεωρούν ότι αν δεν συναφθεί μια δεύτερη δανειακή σύμβαση με ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ οι Πορτογάλοι είναι αδύνατο να αποφύγουν τη στάση πληρωμών.

Ενώ η Ισπανία μείωσε το κόστος δανεισμού της, όπως και η Ιταλία, χάρη κυρίως στα αθρόα βραχυπρόθεσμα 3ετή δάνεια που παρέσχε η ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας μεγαλώνει, εν μέσω της εντεινόμενης φημολογίας ότι "οδεύει προς πτώχευση".

Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, 15 ημέρες αφού ο οίκος Standard&Poor's υποβάθμισε συνολικά 15 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Πορτογαλίας στην κατηγορία «σκουπίδια».

Αυτό στέρησε από την Πορτογαλία την πρόσβαση στις χρηματαγορές για το ορατό μέλλον. «Εξετάζοντας τα 'σπρεντ' για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, φαίνεται ότι είναι αδύνατον να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές όλο το 2013», ανέφερε ο αναλυτής της JP Morgan Νικόλαος Πανιγιρτζόγλου. «Εκτιμώ ότι αργότερα φέτος η Πορτογαλία θα προσφύγει σε δεύτερο στη σειρά εξωτερικό δανεισμό» είπε..

Το επιτόκιο των ομολόγων της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε στο 15% μετά την 13η Ιανουαρίου, όταν η Standard&Poor's προέβη τις υποβαθμίσεις. Σήμερα καταγράφεται αύξηση των επιτοκίων των διετών και πενταετών ομολόγων της σε 16,7% και 20% αντίστοιχα.
πηγή:24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου