Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026

Τεράστια ανατροπή για την Εθνική μας στο Βελιγράδι

Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου «πάτησε» τη Σερβία στο «Μαρακανά» και κατάφερε με buzzer beater του Δουβίκα στο 90+5′ να ξεκινήσει με ένα μεγάλο «διπλό» τις υποχρεώσεις της στη League A του Nations League.

Η «γαλανόλευκη» βρέθηκε με το… καλημέρα (4′ Ζίβκοβιτς) πίσω στο σκορ, ωστόσο ο -εκπληκτικός και απόψε- Χρήστος Τζόλης με γκολ στο 74′ άνοιξε τον δρόμο για να φέρει… τούμπα το ματς, με τον επιθετικό της Κόμο να βάζει την υπογραφή του στη σπουδαία νίκη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχασε ένα… τσουβάλι ευκαιρίες στο ματς και θα έπρεπε να είχε καθαρίσει πολύ νωρίτερα το παιχνίδι.


Εντούτοις η αστοχία της και ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς τη δυσκόλεψαν αρκετά, πριν τελικά αλλάξουν όλα στον επίλογο της αναμέτρησης.

Από ένα δοκάρι είχε η κάθε ομάδα στο παιχνίδι (Καρέτσας 6′, Γιόβελιτς 90′), σε ένα ματς που η Ελλάδα άξιζε τη νίκη και τελικά την πήρε, έστω και με αυτόν τον αγχωτικό τρόπο.

Ρίσκαρε και δικαιώθηκε για την επιλογή του να παίξει φουλ επίθεση ο Γιοβάνοβιτς, με το νικητήριο γκολ να επιτυγχάνεται από τον Δουβίκα, ο οποίος είχε περάσει στο ματς στο 75΄.

Με αυτό το πολύτιμο τρίποντο η Εθνική μας φιγουράρει στην κορυφή του ομίλου, μετά τα ματς της πρώτης αγωνιστικής, καθώς στο άλλο ματς του γκρουπ μας η Ολλανδία και η Γερμανία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

Ο αγώνας

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός παρέταξε την ομάδα μας με τον Τζολάκη κάτω από τα δοκάρια και τους Βαγιαννίδη, Μαυροπάνο, Κουλιεράκη και Τσιμίκα να συνθέτουν την τετράδα της άμυνας.

Στον άξονα ξεκίνησαν οι Κουρμπέλης και Ζαφείρης, οι Καρέτσας και Τζόλης ήταν στα δύο φτερά, με τον Κωστούλα να κινείται πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Παυλίδη.

Στον αντίποδα, με βασικούς τους Γιόβιτς και Ζίβκοβιτς παρατάχθηκαν οι Σέρβοι απέναντι στην Εθνική μας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την Εθνική μας, καθώς οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα με γκολ από τα… αποδυτήρια.

Οι «πλάβι» πίεσαν από το πρώτο λεπτό τη «γαλανόλευκη» και την τιμώρησαν για το νωχελικό της ξεκίνημα στο παιχνίδι, σκοράροντας μόλις στο 4′ με τον Ζίβκοβιτς.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ τροφοδοτήθηκε από τον Τάντιτς και με πλασέ μέσα από την περιοχή εκτέλεσε τον Τζολάκη, κάνοντας το 1-0.

Το γρήγορο γκολ της ομάδας του Παούνοβιτς αφύπνισε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η Εθνική μας στο επόμενο δεκάλεπτο έβγαλε ένταση και με τον Τζόλη να… χορεύει αρκετές φορές τον προσωπικό του αντίπαλο από τα αριστερά, έψαξε το γκολ, χάνοντας τέσσερις ευκαιρίες για να φτάσει στην ισοφάριση.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών ήταν η φάση στο 6′ με πρωταγωνιστή τον Καρέτσα, ο οποίος έκανε ένα πλασέ με το δεξί από το ύψος της περιοχής, μετά από γύρισμα του Τζόλη, βλέποντας την μπάλα να χτυπά στο αριστερό δοκάρι του Σάβιτς.

Ο άσος της Ντόρτμουντ έφτασε και πάλι μία ανάσα από το γκολ στο 14′, όταν πλάσαρε, με τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς να επεμβαίνει σωτήρια, ενώ και ο Κωστούλας είχε δύο καλές στιγμές στο 9′ και στο 15′, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να βρει στόχο.

Στο 17′ οι Έλληνες διεθνείς διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι στον Κωστούλα από τον Μαξίμοβιτς, ωστόσο τόσο ο διαιτητής όσο και ο VARίστας δεν είδαν κάτι μεμπτό σε αυτή τη φάση.

Γενικά στο πρώτο μισάωρο του ματς η Εθνική μας ήταν ανώτερη από την αντίπαλό της, ωστόσο, παρά την πολιορκία της, ήταν πίσω στο σκορ. Αφενός λόγω της αμυντικής ολιγωρίας που επέδειξε στο 4ο λεπτό και αφετέρου διότι δεν κατάφερε να μετατρέψει σε γκολ τις -ομολογουμένως αρκετές- φάσεις που είχε.

Μάλιστα, κόντρα στη ροή του αγώνα, λίγο έλειψε η «γαλανόλευκη» να δεχτεί στο 30′ και δεύτερο τέρμα από τον Γιόβιτς, ο οποίος πλάσαρε εν κινήσει τον Τζολάκη, χωρίς ευτυχώς να βρει εστία.

Με την Εθνική μας να προσπαθεί να φτάσει στην ισοφάριση με σέντρες, που αποτελούσαν εύκολη λεία για την… αεροπορία των γηπεδούχων, χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 40′ για να απειλήσει εκ νέου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την εστία του Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς.

Τότε ο Τζόλης επιχείρησε ένα σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής, με τον Σέρβο γκολκίπερ πάντως να πραγματοποιεί εντυπωσιακή επέμβαση, διώχνοντας την μπάλα σε κόρνερ.

Αυτή ήταν και η τελευταία αξιόλογη φάση στο πρώτο μέρος, στο οποίο η ομάδα του Γιοβάνοβιτς κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να βρεθεί πίσω στο σκορ, ενώ δημιούργησε 14 τελικές και απειλήθηκε ελάχιστα από τους Σέρβους.

Ο Παούνοβιτς παρέταξε τους «πλάβι» με μία αλλαγή στο β’ ημίχρονο, περνώντας στο ματς τον Λούκιτς στη θέση του Τσβέτκοβιτς, αλλάζοντας το σύστημά του από 4-2-3-1 σε 4-3-3, με τον νεοεισελθόντα να πηγαίνει στα χαφ και τον Τάντιτς να παίρνει θέση στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Πάντως, παρά τη διορθωτική κίνηση του Σέρβου εκλέκτορα, η Εθνική μας συνέχισε να είναι κυριαρχική. Μάλιστα δύο φορές δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης.

Εντούτοις τόσο ο Ρέτσος (49′) όσο και ο Βαγιαννίδης (52′) δεν κατάφεραν να σκοράρουν, κάτι που το πέτυχε ο Παυλίδης στο 53′, όντας όμως εκτεθειμένος, με αποτέλεσμα να παραμείνει το 1-0 υπέρ των Σέρβων.

Το… ρεσιτάλ των χαμένων ευκαιριών για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνεχίστηκε, με την Εθνική μας να τα κάνει όλα σωστά και να τα χαλάει στην τελική προσπάθεια, την ώρα που ο Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς έμοιαζε ανίκητος, εξουδετερώνοντας τις προσπάθειες των Καρέτσα και Παυλίδη στο 61′ και του νεοεισελθόντα Ιωαννίδη (66′).

Εν τέλει τον γόρδιο δεσμό για την Ελλάδα έλυσε στο 74′ ο καλύτερος παίκτης της στο αποψινό ματς, ο Χρήστος Τζόλης, ο οποίος μετά από πάσα του Παυλίδη, νίκησε με διαγώνιο σουτ τον Σέρβο γκολκίπερ, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Η Εθνική βρήκε το γκολ που δικαιούταν, με τον Γιοβάνοβιτς να παίζει τα.. ρέστα του για τη νίκη, περνώντας στον αγώνα στο τελευταίο τέταρτο τρεις επιθετικούς, τους Ιωαννίδη, Δουβίκα και Τεττέη, με τον Τζόλη να κινείται από την αριστερή πλευρά.

Στο 87’ η Ελλάδα έφτασε κοντά στην ανατροπή, όμως το πλασέ του άσου της Άρσεναλ πέρασε λίγο άουτ, ενώ τρία λεπτά αργότερα, η Σερβία «άγγιξε» το γκολ, όταν το πλασέ του Γιόβελιτς σταμάτησε στη ρίζα του αριστερού δοκαριού. Στην εξέλιξη της φάσης, μάλιστα, ο Τζολάκης πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση σε κοντινή κεφαλιά του Λούκιτς.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως το παιχνίδι θα ολοκληρωθεί ισόπαλο, η Ελλάδα «χτύπησε» στο 90+5′. Ο Τσιμίκας έκανε εξαιρετική κούρσα από τα αριστερά, έβγαλε ιδανική σέντρα και ο Δουβίκας με υπέροχη κεφαλιά νίκησε την άμυνα των Σέρβων, απονέμοντας ποδοσφαιρική δικαιοσύνη στο Βελιγράδι.

Σερβία-Ελλάδα 1-2

Γκολ: 4′ Ζίβκοβιτς (Σερβία), 74′ Tζόλης (Ελλάδα), 90+5′ Δουβίκας (Ελλάδα)
Κίτρινες: Tάντιτς (Σερβία), Τέρζιτς (Σερβία), Ζαφείρης (Ελλάδα)
Δοκάρια: 6′ Καρέτσας (Ελλάδα), 90′ Γιόβελιτς (Σερβία)

Σερβία (Βέλικο Παούνοβιτς):Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Σίμιτς (81’ Γκούντελι), Εράνκοβιτς, Πάβλοβιτς, Κόστιτς (71’ Τέρζιτς), Σ. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μαξίμοβιτς, Τσβέτκοβιτς (46’ Λούκιτς), Τάντιτς (87’ Σουκάτσεφ), Ζίβκοβιτς, Γιόβιτς (71’ Γιόβελιτς).

Ελλάδα (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Τζολάκης, Βαγιαννίδης, Μαυροπάνος (90’+1’ Μιχαηλίδης), Ρέτσος, Τσιμίκας, Κουρμπέλης, Ζαφείρης (90’+1’ Ανδρούτσος), Καρέτσας (74’ Δουβίκας), Τζόλης, Κωστούλας (63’ Ιωαννίδης), Παυλίδης (74’ Τεττέη).

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)
Βοηθοί: Μάχμποντ Μπέιγκι και Αντρέας Σέντερκβιστ (Σουηδία)
4ος: Άνταμ Λάντεμπεκ (Σουηδία)
VAR: Γκιγιέρμο Κουάδρα Φερνάντεθ , Θέσαρ Σότο Γκράδο (Ισπανία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου