Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Θάνατος νεογέννητου: Του έδωσαν "αέριο γέλιου" αντί για οξυγόνο!

Την τελευταία του πνοή, μόλις μια ώρα μετά τη γέννησή του, άφησε ένα νεογνό στην Αυστραλία, καθώς οι γιατροί τού έδωσαν «αέριο γέλιου» αντί για οξυγόνο.

Όπως αποδείχθηκε, οι μπουκάλες του νοσοκομείου είχαν λανθασμένες ετικέτες.

Το σοκαριστικό περιστατικό συνέβη τον Ιούλιο του 2016 στο νοσοκομείο του Σίδνεϊ «Bankstown-Lidcombe», ενώ οι χαροκαμένοι γονείς αναζητούσαν την αλήθεια, αλλά και δικαίωση, εδώ και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sonya Ghanem γέννησε έκτακτα με καισαρική στις 13 Ιουλίου του 2016, μετά από σύσταση του μαιευτήρα, ωστόσο ένα μέρος του ομφάλιου λώρου εμπόδιζε το νεογνό να αναπνεύσει κανονικά.

Οι γιατροί αποφάσισαν έτσι πως στο μωρό έπρεπε να χορηγηθεί οξυγόνο, τοποθετώντας του μια μάσκα. Μόνο που οι πνεύμονες του μικρούλη Τζον γέμισαν με οξείδιο του αζώτου (γνωστό και ως «αέριο γέλιου») καθώς η μπουκάλα στην οποία ήταν συνδεδεμένη, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, είχε λάθος ετικέτα για πολλά χρόνια.

Οι μπουκάλες με τις λανθασμένες ενδείξεις βρίσκονταν μάλιστα στη μονάδα νεογνών, χωρίς να έχουν ελεγχθεί, για περισσότερο από έναν χρόνο. Δύο, επίσης, μήνες πριν από τον θάνατο του Τζον ένα άλλο βρέφος είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη επειδή εισέπνευσε «αέριο γέλιου» αντί για οξυγόνο.

Οι γιατροί νόμιζαν ότι τα είχαν κάνει όλα σωστά, ώσπου μία συνάδελφός τους παρατήρησε τις «εκπληκτικές ομοιότητες» των περιστατικών στο νοσοκομείο και με τον θάνατο ενός αγοριού στην Ινδία λόγω παρόμοιου «μπερδέματος» με τα ιατρικά αέρια.

Ο τεχνικός Stuart Clifton, στον οποίο δόθηκε εντολή να διερευνήσει το περιστατικό το 2017, ανέφερε ότι το λάθος θα είχε εντοπιστεί αμέσως αν είχε γίνει η απαιτούμενη «δοκιμή αναγνώρισης» που δεν παίρνει πάνω από δύο λεπτά…

Η έρευνα πάντως για την απόδοση ευθυνών συνεχίζεται από τις Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου