Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που επιβάλλουν την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες, τόσο για τις ευεργετικές ιδιότητές της για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στη διατροφή.

Η έλλειψή της έχει συνδεθεί κατά το παρελθόν με το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω του σκορβούτου, της ασθένειας που παρουσιαζόταν συχνά σε ναύτες, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

H συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C είναι τα 90 mg για τους άνδρες και τα 75 mg για τις γυναίκες, ενώ στους καπνιστές συστήνεται η πρόσληψη επιπλέον 35 mg.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, το μπρόκολο κλπ.

Δείτε τέσσερις τρόπους που η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό:
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για τη βελτίωση της λειτουργίας πολλών οργάνων, αλλά και τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού. Η συγκεκριμένη βιταμίνη υποστηρίζει σε κυτταρικό επίπεδο τόσο την έμφυτη ή φυσική ανοσία, όσο και την επίκτητη ή προσαρμοστική ανοσία.

Απαραίτητη στην εγκυμοσύνη:
Οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης του βρέφους, χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου του βρέφους και άλλων προβλημάτων. Έρευνα έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C, μπορεί να μειώσει την επίδραση της νικοτίνης και να βοηθήσει στην προστασία της υγείας των πνευμόνων των βρεφών που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν η μητέρα καπνίζει βέβαια, το βρέφος εξακολουθεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαταραχών της συμπεριφοράς και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.
 

Επιβραδύνει τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία: Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας των ματιών μέσω της καθυστέρησης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας ασθένειας που οδηγεί σε απώλεια της όρασης. Άλλες μελέτες συνδέουν την επαρκή πρόσληψη με την καθυστέρηση ανάπτυξης καταρράκτη. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ωστόσο ότι τα οφέλη προέρχονται από την πρόσληψή της μέσω των τροφών και όχι συμπληρωμάτων.

Βοηθά τα μαλλιά, τα νύχια και την επιδερμίδα: Τα φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μάσκα μαλλιών για την ενίσχυση της δύναμης των μαλλιών. Η βιταμίνη C αυξάνει επίσης τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική εμφάνιση, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση του κολλαγόνου, προλαμβάνει το σπάσιμο των νυχιών και ενισχύει την επιδερμίδα, τους συνδετικούς ιστούς, τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία.
το είδαμε pronew.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου