Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Rafale: Έπεσαν οι υπογραφές! - Ενισχύεται με 18 μαχητικά αεροσκάφη η ΠΑ

Έπεσαν λίγο πριν από τις 4 το μεσημέρι οι υπογραφές για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε σήμερα την Γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί στο ΥΕΘΑ και υπέγραψαν τις συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών.

Με την υπογραφή ενεργοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.

Τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Η απαιτητική τριπλή σύμβαση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την απόκτηση των νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale γαλλικής κατασκευής ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ.

Πρόκειται για 4 μονοθέσια καινούργια αεροσκάφη και 2 διθέσια καινούργια αεροσκάφη, 10 μονοθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 2 διθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη μαζί με την εφοδιαστική υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση κ.ά.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα.

Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

«Ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας η απόκτηση Rafale»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόκτηση των Rafale αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά της η κ. Παρλί, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου Lafayette). Η επιστροφή των Γάλλων στην υπόθεση των φρεγατών σηματοδοτεί παράλληλα και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημειώνεται πως η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί στις 16:30 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
το είδαμε pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου