Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021

Lockdown: Οι φόβοι των ειδικών – «Στο δίλημμα λιανεμπόριο ή Γ’ Λυκείου θα προτείνουμε άνοιγμα της αγοράς»

Σύψας: Φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων ειδικά στην Αττική

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε καθώς θα κριθεί το άνοιγμα της αγοράς αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.

Για το δίλημμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου ή των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Καθώς τις τελευταίες μέρες έχει τεθεί το ζήτημα αν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία ή στην οικονομία που καταρρέει λόγω της πανδημίας, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε πως η υγεία προηγείται.

Σε απάντησή του για το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, είπε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό.»

Με το click away δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιβάρυνση τις ημέρες των γιορτών και τα στοιχεία αυτά θα τα έχουμε προσεχώς, σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και μέτρα για την κινητικότητα. Αν τα στοιχεία το επιτρέπουν θα ανοίξουν και το λιανεμπόριο και τα γυμνάσια-λύκεια.»

Σχετικά με το click in shop, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως επί του πρακτέου είναι το ίδιο με την αγορά τροφίμων στο σουπερμάρκετ.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό στις «κόκκινες» περιοχές να υπάρξει ειδικό καθεστώς για το άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε ο πρόεδρος.

«Δε μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, η οποία δεν επιτείνει τη μετάδοση του ιού. Σε οποιοδήποτε άνοιγμα περιμένουμε την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας».
Σύψας: Φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων ειδικά στην Αττική

Μιλώντας στο Open ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, δεν έκρυψε ότι φοβάται μια απότομη έκρηξη κρουσμάτων ειδικά στην Αττική.

Όπως είπε, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων.

Κρατάμε την ανάσα μας να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», είπε, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων είπε πως σε κάθε περίπτωση παίρνεται ένα ρίσκο και πως ζούμε σε εποχές μεγάλης αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν ανά ημέρα.

«Η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή για να πάρει τις αποφάσεις της. Για περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Λάρισα και η Λακωνία, δεν αποκλείεται να παρθούν μέτρα ανά πάσα στιγμή», είπε.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σύψας σημείωσε πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία και μετά τα καταστήματα, ενώ τελευταία θα ανοίξει η εστίαση.
το είδαμε news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου